Limburg Open: alweer een belevenis

Chess tournaments always work out the same way for me.
I can’t wait for them to start, and when they do, I can’t wait for them to end.
GM Danny Gormally on his Facebook page (via New in Chess, 2024#1)

Als mensen die niet schaken (ja, inderdaad, ze bestaan!) op een schaaktornooi zouden belanden, ze zouden zich wellicht verbazen over het feit dat ze zo weinig gelukkige gezichten te zien zijn. Een schaaktornooi spelen is voor de meesten dan ook afzien: nederlagen en gemiste kansen, ze zijn enkel en alleen aan eigen beperkingen te wijten, en dat is behoorlijk confronterend.

En toch zijn tornooischakers elk tornooi weer massaal van de partij. Dat is niet in het minst het geval voor het Limburg Open in Maastricht, met maar liefst zeshonderd deelnemers. Het gaat hier dan ook over één van de beste open tornooien in Europa. Vanuit de club was publiciteit gemaakt voor dit superevenement en niet minder dan dertien leden gaven graag gehoor aan de oproep.

B-groep (voor spelers met een rating tussen 1800 en 2100)

Drie spelers van Leuven Centraal traden aan in de B-competitie, waaronder de twee jongsten van onze delegatie.

Khoi Nguyen speelde een zeer mooi toernooi en was een van de twee deelnemers van Leuven Centraal die in de prijzen eindigde.  De eerste ronde liet Khoi links liggen. De overige zes ronden speelde Khoi wel mee en daarin behaalde hij 5 op 6 met een TPR van 2175. Proficiat!

Rik Peeters wist dat het moeilijk ging worden voor hem in de B-reeks, en die vrees werd ook werkelijkheid.  Rik moest veel nederlagen incasseren, soms na een erg lange strijd. Zoiets is nooit prettig. In zo’n geval neurie je best “What doesn’t kill you makes you stronger.” Rik zal sterker worden en terugslaan, zoveel is zeker.

Kevin Demiddele, de enige volwassene van Leuven Centraal in de B-groep, vertelt zelf hoe zijn tornooi is verlopen.

“Na een vlotte start met 3 uit 4 in het B-toernooi leek ik nog eens op een echt goed resultaat af te stevenen. Helaas was dit slechts schone schijn want 3 op 4 werd uiteindelijk 3 op 7. De tegenstand bleek te sterk. Sterk genoeg om me nog een TPR van 1912 op te leveren en dus geen elopunten in te moeten boeten. Geen ramp dus, maar toch wat teleurgesteld dat het alweer geen glansprestatie werd. Ik werd 111e, terwijl ik op elo 103e was.

Mijn beste partij speelde ik in ronde 4, waarin ik in 25 zetten heel vlot een 2000+ tegenstander aan de kant kon zetten. Toch speelde ik volgens de computer een blunder toen ik de beste voortzetting miste in onderstaande stelling. Doe jij beter?

 

De beste zet is hier 20. … Txa2. De computer geeft hierna 21. Dxc3 Da8 22. Kc1 Ta1+ 23. Kd2 Dd5+ 24. Ld3 en zwart wint een stuk terug met groot voordeel.

Ik speelde 20. … Da5. Nu is 21. Dxc3 de optimale verdediging, met na het geplande 21. … b4 22. Dxc4 Lxc2+ nog steeds mooi voordeel voor zwart maar minder overtuigend dan in bovenstaande variant.

Mijn tegenstander verdedigde echter suboptimaal met 21. a3. Zie het volgende diagram. Wat speel je nu?

Er zijn verschillende winnende zetten. Ik vond de sterkste, namelijk 21. … Lxc2+.

Er volgde 22. Kxc2 Da4+ 23. Kc1 Lxb2+ 24. Kxb2 Dxd1 25. Le2 c3+ en opgave.

Jammer genoeg had ik hiermee het laatste punt van mijn toernooi gescoord.”

C-groep (voor spelers met een rating van minder dan 1850)

In deze groep speelden er maar liefst negen van onze club mee. Van hen was Bart Persoons de uitblinker, die met een mooie score van 5 op 7 een prijs behaalde. Ook hij vertelt zijn wedervaren zelf.

“Dit jaar had ik wel op tijd ingeschreven en hotel geboekt zodat ik met de clubgenoten kort bij de speelzaal zat. Samen ontbijten en partijen bespreken zorgt voor een goede sfeer tijdens een schaaktornooi.

Van LeuvenCentraal waren er 6 ingeschreven in de C1 groep. het was dus bijna onvermijdelijk om onderlinge partijen te moeten spelen, en in de eerste ronde moest ik al meteen tegen Patrick: het respect voor de elo was groot en ie gaf op toen mijn aanval doorbrak. Mijn andere tegenstanders speelden door tot mat of als ik op het punt stond om te promoveren. Heel wat vechtlust dit jaar.

Ik had me voorgenomen om solide te spelen en de tijdsnood te vermijden omdat er maar 15 seconden increment was, zonder extra tijd na 40 zetten. Als gevolg hiervan heb ik tweemaal remise voorgesteld (en verkregen) in een betere positie.
Alleen in de laatste partij heb ik te veel tijd in de opening verbruikt om het goede plan te vinden; in de andere partijen kon ik mijn ervaring gebruiken om meer tijd in het middenspel te investeren. Mijn eindresultaat (5/7) was een halfje meer dan vorig jaar en dus ben ik dik tevreden.

Hieronder vinden jullie mijn partij van ronde drie, waarin mijn tegenstander het principe van stukontwikkeling niet volgde.

Wit: Eddie Dawid
Zwart: Bart Persoons

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nc3 Nf6 4. Bg5 e6 5. e3 Nbd7 6. c5 e5 7. dxe5 Nxe5 8. Qd4 Ned7 9. b4 a5 10. Na4 axb4 11. Qxb4 Qa5 12. Qxa5 Rxa5 13. Nb6 Nxb6 14. cxb6 Bb4+ 15. Kd1 Ne4 16. Bh4

(diagram)

16. … Bc3 17. Rc1 Rxa2 18. Rc2 Ra1+ 19. Ke2 Ba5 20. f3 Nc3+ 21. Kf2 Nd1+ 22. Ke2 Nxe3 23. Kxe3 Rxf1 24. Ke2 Ra1 25. Bf2 O-O 26. g4 Re8+ 27. Kd3 Rd1+ 28. Rd2 Rxd2# 0-1

Van de volgende spelers hebben we geen gedetailleerde krijgsverrichtingen. Hun wedervaren, de hoogten en laagten, de gemiste kansen, de opluchting bij mistanten van de tegenstrever, ook zij deelden dat echter overvloedig. Aan de ontbijttafel, in de lobby, op weg naar de tornooizaal, terugkerende van de tornooizaal:

 • Net zoals Bart draaide Maksym Vasylchenko constant mee voorin, met een knappe 5 op 7 als eindresultaat.
 • Jan De Geest, die al vaak succesvol was op open tornooien, had het ditmaal lastig. Hij denkt dat het op zijn mooie leeftijd niet meer aangewezen is om nog tornooien te spelen met twee rondes op dezelfde dag (2 op 7).
 • Daar had het jonge veulen Wim Peers minder last van. Lang hield hij zich stil in het peloton, en dankzij een sterke eindspurt klokte hij af op 4.5 op 7.
 • Voor Bram Molenaar was het Limburg Open het eerste buitenlandse schaaktoernooi. 2.5 op 7 was de karige beloning voor het harde werk dat hij heeft geleverd. Volgende keer komen de punten vast vlotter binnen.
 • Viktor Tupikin haalde netjes 50% (3.5 op 7). Dat gebeurde via enkele erg lange partijen, dus hij heeft hard moeten zwoegen voor dit resultaat.
 • Een aangename reisgezel was ook Patrick Geussens. Daar waar hij zich eerst had ingeschreven voor de seniorenreeks, ruilde hij deze toch maar in voor de open reeks. Net als Viktor haalde hij 50%, over vijf partijen (2.5 op 5). In ronde vier kwam zijn tegenstander helaas niet opdagen. Na zes ronden vond Patrick dat het welletjes was geweest.
 • De meest tevredene van het gezelschap was misschien wel Joost Verplancke. Hij begon met bescheiden ambities aan zijn eerste buitenlands tornooi “beter doen dan mijn twee op zeven in Leuven”. Hij haalde maar liefst het dubbele: 4 op 7. Proficiat!

Elders een schaaktornooi spelen ervaar ik telkens weer als luxe: ongestoord mijn zetten kunnen doen zonder in mijn achterhoofd bezig te zijn met organisatorische beslommeringen. Daar staat dan wel tegenover dat ik het falen op het schaakbord aan niets anders kan wijten dan aan de eigen beperkingen.

Ik hoopte af te stevenen op een tornooi zonder nederlaag. Dat lukte tot en met ronde zes. Ik had dan vier en een half punt verzameld en ik mocht nog mee doen “voor de prijzen”. In een zeer spannende laatste ronde liep dat project echter op de klippen, en deed ik wat zo stilaan mijn specialiteit begint te worden: fouten maken in de tijdnood van mijn tegenstrever.

Net zoals op andere tornooien was er op het Limburg Open ook weer een groot contingent jeugdschakers van de partij. Tegen jeugdschakers speel ik meestal met de daver op het lijf. Die jonge knapen/deernen zijn meestal gepokt en gemazeld op chess.com of lichess.org, terwijl ik ervan overtuigd ben dat ze met hun verse brein veel sneller kunnen rekenen dan ik.

Zowel in ronde drie als in ronde vier moest ik tegen jong geweld in het strijdperk treden. Tweemaal werd het remise omdat ik op het einde de winstvoorzetting miste. In ronde drie was dat mistasten wel erg pijnlijk.

Wit: Justys Van der Beeck
Zwart: Stef Renkens
Stand na 48. Kh4

Ik had de scherpe opening van de witspeler goed overleefd, en in het eindspel het laken naar me toe getrokken. Met 48. … Kb4?? vergooit zwart de winst.

Wat zou jij spelen?

Aangewezen was 48. … Kd3 of 48. … Kd4 en zwart verovert de witte f-pion. Erg gênant dat ik dat niet zag. Met beide pionnenparen netjes halfweg het bord hoef je zelfs niet te tellen om te beseffen dat na 48. … Kb4?? beide pionnen tegelijkertijd promoveren.

In ronde vier stond het na de hele partij te hebben gebeukt op de “koning in het midden” zo. De zwarte majesteit was ondertussen redelijk oncomfortabel voor de eigen troepen beland.

Wit: Stef Renkens
Zwart: Parth Kshirsagar
Stand na 30. … Tb8

Wit speelde hier het “voor de hand liggende” 31. Dd2+ en kwam niet verder. Na 31. … Ka4 32. Ta3+ Kb5 33. Tb3+ Ka4 34. Ta3+ Kb5 35. Tb3 berustte hij in remise.

Hoe had wit kunnen winnen?

 

Wit wint na 31. Ta3+! Kb5 32. Dd6! en de toren op b8 komt in zware problemen:

 • 32. … c4 33. b4 cxb3 34. Txb3+ Kc4 35. Txb8 +-
 • 32. … Kc4 33. Dg3 Kb5 34. Tb3+ Kc6 35. Dxb8 +-
 • 32. … Ta8 33. Tb3+ Kc4 34. Dg3 Df5 35. Dd3+ Dxd3 36. cxd3#

Veteranengroep (voor spelers geboren in 1964 of eerder)

In de veteranengroep was onze club vertegenwoordigd door Marc Beddegenoodts. Marc maakt er de gewoonte van om gehavend in Maastricht aan te komen. Twee jaar geleden kwam hij aangehuppeld met een enkel in het gips, ditmaal moest hij de eerste twee rondes verstek laten gaan omwille van een oogoperatie. Dat belette Marc niet om uiteindelijk tegen sterke tegenstand 1.5 uit 5 te halen.

A-reeks en Tienkamp

In de A-reeks was er dan wel geen enkele speler van onze club actief, ook hier trad er veel schoon volk aan.

In de A-reeks leek GM Vitaly Kunin naar de zege te snellen. Na zes rondes stond hij namelijk alleen op kop, met 5.5 punten. Dat was echter buiten de waard gerekend, in de persoon van GM Mikhail Gurevich. Het leverde hem de tornooizege op, want hij klopte op scheidingspunten elofavoriet en plaatselijk ikoon GM Max Warmerdam.

De tienkamp werd gewonnen door de Braziliaanse GM Alexander Fier. Het voor het Belgische schaak belangrijkste wapenfeit was echter de tweede plaats en tevens de eerste grootmeesternorm voor IM Thibaut Vandenbussche.

Tot ziens!

Daarmee zit de editie 2024 van “Maastricht” er alweer op. Ook dit jaar was het weer een geweldige belevenis. We kijken al uit naar volgend jaar.

NIC 2023/2024: Het is weer voorbij

Het interclubseizoen 2023-2024 zit er alweer op. Het is voor onze club een zeer goed jaar geworden.

We begonnen aan het seizoen met veertien ploegen, dat waren er vier meer dan een jaar tevoren. Bovendien hadden we drie ploegen die een reeks hoger speelden. Onze eerste ploeg mocht voor het eerst sinds lang aantreden in eerste klasse, en ook waren er twee promoties van vijfde naar vierde. De doelstelling die daaruit voortvloeide: houden wat we hebben verworven.

Deze doelstelling hebben we met vlag en wimpel gehaald.

 • Onze eerste ploeg heeft de stoutste verwachtingen overtroffen en zich op comfortabele manier weten te handhaven in eerste klasse.
 • Onze tweede ploeg kende een aarzelende start. Dat werd naar het einde toe helemaal goedgemaakt met daverende prestaties in de laatste ronden.
 • Ook geen enkele van onze vier ploegen in vierde afdeling is in acuut degradatiegevaar gekomen.
 • De ploegen in vijfde afdeling deden het allemaal goed tot schitterend.

In zijn geheel haalde onze club ruim 33 bordpunten meer dan volgens elo mocht worden verwacht. Gemiddeld waren de spelers die tegen Leuven Centraal werden opgesteld een twintigtal elopunten sterker (1811 tegen onze eigen gemiddelde sterkte van 1791). Dat nam niet weg dat er meer werd gewonnen dan verloren: 254 overwinningen tegen 222 nederlagen, bij 188 remises. Ook individueel vallen er enkele uitschieters te noteren.

Dat valt allemaal te bekijken op onze interclubpagina’s, en op deze overzichtspagina in het bijzonder.

Wat moeilijker te meten valt is de inzet en het enthousiasme van alle spelers. Elke speeldag weer traden er tot 62 spelers aan voor onze club, en over het ganse seizoen hebben er niet minder dan 90 spelers de reputatie van onze club hoog gehouden. Elke ploeg had een gedreven ploegkapitein die alles voor de ploeg in goede banen leidde. Felicitaties voor de ganse club!

Waar het voorbije seizoen nog in het teken stond van “vasthouden”, kijken we voor de volgende seizoen weer naar groeimogelijkheden.

Waarom niet mikken op het volgende?

 • een eerste ploeg die op langere termijn probleemloos kan meedraaien in eerste klasse
 • onze tweede ploeg naar tweede klasse
 • één of twee ploegen in derde klasse
 • een brede basis van zoveel mogelijk ploegen in vierde en vijfde klasse

Te hoog gegrepen? Voor het volgende seizoen is misschien niet alles haalbaar. Dat wil niet zeggen dat deze ambities misplaatst zijn. Als het het volgende seizoen niet lukt, dan lukt er het jaar nadien allicht wat meer.

De voorbereidingen voor het volgende seizoen 2024-2025 zijn al volop aan de gang. De komende weken zal blijken wat er allemaal mogelijk zal zijn.

 

Khoi Nguyen “in the spotlight” op het Menorca Open

Khoi Nguyen doet mee in de A-reeks van het Menorca Open, dat plaatsvindt van 2 tot 7 april. De resultaten laten zien dat hij het er goed van afbrengt.

In de zevende ronde speelde Khoi voor maar liefst vijfduizend toeschouwers tegen de bekende streamer en WFM Anna Cramling Bellon.

GM Pia Cramling, moeder van Anna, voorzag de partij van zeer levendige en ook leerrijke commentaar. 

Het werd een spannend duel waarin Khoi met zwart in de opening een pion offerde in ruil voor druk op het centrum. Daarna deinsde hij er niet voor terug om voor de koningsaanval te gaan in plaats van de pion te recupereren. In de prangende slotfase haalde zwart met een mooi paardoffer remise. In de luttele tijd die de witspeelster restte vond ze de diepzinnige winst niet die nog in de stelling zat verweven.

Herbekijk dit mooi stuk vechtschaak op het Twitchkanaal van Anna Cramling.

Of als je een flashy samenvatting wil zien van de partij, met nabeschouwingen van Anna herself, kijk dan op Youtube.

2. Merziger Osteropen: vier heren op stap

Wir kommen wieder!

Dat had Kevin gelezen in het verslag van de eerste editie van het paastornooi van Merzig. Hij vroeg in de WhatsApp groep van tornooiverslaafden of dit een ijdele belofte was. Wim en ikzelf ontkenden dit ten stelligste en schreven zich samen met Kevin onmiddellijk in. Niet veel later volgde Patrick. Zo gingen er vier heren op pad naar dit kleinschalige en gezellige tornooi (74 deelnemers) in hartje Saarland. Zoals dat bijna altijd het geval is met schaaktornooien, kwamen ze vijf dagen later gelouterd terug thuis.

 

Patrick was de enige van wie het lachen niet vergaan was. Met zeer lage verwachtingen aan het tornooi begonnen herhaalde hij telkens weer dat hij de minste van het gezelschap was. Ondertussen wist jij wel overtuigend 50% te halen, iets waar de helft van Belgische delegatie niet in slaagde.

Hier is zijn verhaal.

Ik wil graag twee partijfragmenten (ronde 1 en ronde 5) met jullie delen. Twee stellingen die eenzelfde typisch tactisch patroon illustreren.

Het voordeel aan ervaring opdoen in bepaalde openingen is dat je dit soort van combinaties al van ver ziet aankomen.

Ronde 1
Wit: Patrick Geussens (1699)
Zwart: Firas Wazeer (NC)

Zwart heeft net 19. … Dd5 gespeeld en heeft zo de dekking van zijn Pf6 verwaarloosd. De pion op h6 is een geschikt aanvalsdoel. De witte dame op f3 en een paard of twee op de koningsvleugel. En let op de onontwikkelde, maar o zo gevaarlijke loper op c1.

Wit slaat toe met

20.Pxh6 gxh6. 21DxPf6 Te6

en wit staat +4 (zegt Stockfish).

Ik bespaar mezelf onnodige schaamte en uw leedvermaak over het verder verloop van de partij, maar ik slaagde er toch nog in te verliezen (timemanagement is een dingetje voor deze jonge zestiger)

Ronde 5
Wit: Patrick Geussens (1699)
Zwart: Marcel Jung (1209 (D))

Weer hetzelfde patroon. Deze keer met een paard minder in de aanval. Zwart laat zijn Pf6 in de steek met 17… Dc7 en weer slaat wit toe:

18. Lxh6

Zwart panikeert met

18. … Pxe4.

Beter is 18 ….Kh8.

19.Txe4 gxh6.

En hier zag ik mat in vier.

 

Kevin was van ons gevieren degene met de meeste elopunten en hij behaalde van alle Leuvenaars ook de meeste punten. Met vier op zeven was Kevin niet geheel tevreden, dus gaf hij er maar een draai aan: dit tornooi speelde hij als voorbereiding op “Maastricht”.

Dat zwoegen en vechtlust tonen niet altijd worden beloond, toont het volgende fragment, dat hij zelf van commentaar voorziet.

Ronde 6
Wit: Kevin Demiddele (1921)
Zwart: Simon Windmüller (2050)

Wit is aan zet in deze enige partij tegen een sterkere speler. Ik was vrij zeker dat ik hier remise kon houden, maar besloot de boel open te gooien met e4. Niet zo verstandig, gegeven het feit dat mijn tegenstander nog viermaal zoveel tijd had als ik.  Het werd nog een leuk gevecht, waarin ik uiteindelijk de mist in ging. Simon Windmüller pakte uiteindelijk de derde plaats.

Gelukkig voor Kevin deden er ook clubgenoten mee in Merzig, en hij had het “genoegen” tegen twee van hen te mogen uitkomen. In deze partijen haalde hij de helft van zijn punten. Waar ik me in ronde vijf naïef te pletter liep, bood Wim een ronde eerder behoorlijk weerwerk. Het werd een zeer ingewikkelde partij met veel fouten. De laatste fout kwam van Wim.

Ronde 4
Wit: Kevin Demiddele (1921)
Zwart: Wim Peers (1728)

 

 

 

Wit heeft net 28. Tg3 gespeeld. Wit staat twee pionnen achter en besluit alles tegen de muur te gooien in de hoop dat er iets blijft plakken. De volgende vier(!) zetten zijn volgens de “engine” alle vier een blunder. De vraagtekens zijn dus van Stockfish. Aan u om betere alternatieven te vinden.

28… Kh7?? 29. Te1?? g6?? 30. fxg6??

Na dit “blunderfestijn” staat het volgens onze machine gelijk.

30. fxg6 31. Te7+ Kh8 32. Dxh6 Dxh6 33. Pxh6 Tg7

 

Op dit moment kwam ik een kijkje te nemen. Even begreep ik niet waarom Kevin zo lang zat na te denken. 34. Txg7 Kxg7 35. Pxf5+ wint toch een stuk? Om dan onmiddellijk te beseffen dat er na 34. Txg7 Lxg7 natuurlijk niet veel aan de hand is.

Dan volgde de tragedie. Ditmaal zijn de vraagtekens van mij:

34. Txg7 Kxg7?? 35. Pf5+ Kf6 36. Pxd4

Vier zetten later gaf zwart op, karig beloond voor uitstekend vechtschaak

 

Mijn tornooi kende een voor mijn doen sterke eerste helft, waarna ik wegdeemsterde.

De foto hiernaast is er (misschien) eentje om in te lijsten. Na een vlotte overwinning in de eerste ronde tegen iemand die uiteindelijk helemaal onderin zou eindigen, moest ik in de tweede ronde aantreden tegen ene Ming Sheng, tien jaar oud met een luttele 2019 achter zijn naam.

Ik speelde tegen dit jonge geweld remise. Dus, stel dat hij op zijn elan doorgaat en doorbreekt, dan heb ik iets om later op familiefeesten en op de club te pas en te onpas mee op de proppen te komen.

Ook in ronde drie en vier wist ik tegen op papier veel sterkere tegenstanders solide remise te spelen. In ronde vier was het zelfs bijna raak.

Bijna.

Niet helemaal, dus.

Ronde 4
Wit: Gerardo Artola Pola (1978)
Zwart: Stef Renkens (1726)

Zwart stond al geruime tijd beter, en na wits 26. Da4 kan zwart zelfs winnen.

26… f5! 27. Dd1 fxg4 28. Pd2 Tf4 29. Pxc4 Txc4 30. Da4

Wit gaat met de dame terug naar a4 om “iets” op de damevleugel te proberen door pion a6 aan te vallen. Geen tijd verliezen en druk op de f-lijn zetten, dacht ik.

30… Df7?

Dit vergooit de winst. Tijdens het berekenen van de vele winstvarianten was zag ik over het hoofd dat de witte dame vanop a6 de toren op f1 dekt. Toen ik mijn partij ’s avonds liet zien, vond Wim onmiddellijk de winnende zet: 30… a5.

31. Dxa6 Tc2 32. Tac1 Txc1 33. Txc1 34. Txf2 35. Dc8+ Kg7 36. Tc7 Tf1+ 36. Kg2 Tf2+ 37. Kg1 1/2-1/2

Na afloop van deze partij gingen we eten in een Chinees restaurant, en bij de rekening kregen we ook elk een “fortune cookie”. Toen ik mijn boodschap las, cijferde ik me al in de prijzen. Helaas haalde ik in de laatste drie ronden slechts een half punt, en kon ik geen deuk in een pakje boter trappen. Wellicht had ik de betekenis van het woord “Soon” niet goed begrepen.

NIC Ronde 10: Leuven Centraal 2 stunt in Wirtzfeld

Onze tweede ploeg was niet geheel “out of the woods” in reeks 3D. Bovendien werd er reeds voor de afreis naar het verre Bütgenbach van uitgegaan dat er tegen de autoritaire leider in de reeks, Wirtzfeld 1, niet veel te rapen viel. Dat gevoel werd nog eens bevestigd toen de familie Nguyen, die flink op tijd ter plaatse was, aan de rest van de ploeg, nog onderweg, de opstelling van de thuisploeg doorgaf. Zelfs de optimisten sloten niet uit dat er met een 6-0 pandoering en een blauw oog uit de Oostkantons zou weergekeerd worden. Gemiddeld waren de titanen van Wirtzfeld een slordige tweehonderde elopunten sterker.

Vooral aan de topborden was het ratingverschil gigantisch. Onze spelers lieten zich echter geenszins intimideren. Anton gaf op het eerste bord geen krimp tegen GM Thorsten Haub, en haalde zijn eerste halfje tegen een grootmeester van zijn leven. Davi trad aan tegen IM Stephane Hautot (2364) en ook hij wist de remisehaven binnen te varen. Ook onze elfjarige Khoi Nguyen hield voor de eerste keer in zijn nog jonge leven een IM in bedwang: Matthias Roeder (2317). Zijn exploot kan je hieronder bewonderen.

Op de onderste borden was het eloverschil kleiner. Ook Chris speelde remise tegen een op papier veel sterke tegenstander, en ook Raf behaalde een gelijkspel. Volgens Chris waren geen van deze halfjes gevleid, en werd her en der de winst op een haar na gemist.

Op bord vijf wist Romain echter wel het volle punt te behalen, zodat Leuven Centraal 2 uit het verre Oosten de twee matchpunten wist mee te brengen. Deze onverhoopte overwinning betekent dat onze tweede ploeg het behoud in derde afdeling heeft verzekerd. Proficiat voor deze zeer knappe prestatie!

Op het tweede bord haalde Khoi Nguyen het eerste halfje tegen een meester. Als het zo voortgaat, zullen hier in de toekomst nog heel wat halfjes en heeltjes aan toegevoegd worden. Hier is de partij, van commentaar voorzien door “team Khoi”.

Nationale Interclubs 2023-2024, afdeling 3D, ronde 10.
Wirtzfeld 1 – Leuven Centraal 2, bord 3.
Wit: IM Matthias Roeder (2317)
Zwart: Khoi Nguyen (1930)
ECO A35 (Zukertort Opening)

1. Nf3 Nf6 2. g3 c5 3. c4

My opponent transposes back to the symmetrical English.

3… d5 4. cxd5 Nxd5 5. Bg2 Nc6 6. d4 cxd4 7. Nxd4 Ndb4

All according to plan.

8. Nxc6 Qxd1+ 9. Kxd1 Nxc6 10. Be3!? (diagram)

 

By playing this move, White keeps options for the knight open as seen in the analysis below.

10. Bxc6+ is the main line. White gets in return of the bishop-pair a better pawn structure :  10… bxc6 11. Nc3 e5 12. Be3 Be6 13. Na4. Now it is important to prevent a piece coming to c5:  13… O-O-O+ 14. Kc2 Rd5! with equality as White cannot take the pawn: 15. Bxa7?? Ra5 and Black wins a piece.

10… e5 11. Nc3

11. Bxc6+ is the main idea behind 10.Be3. The position gets interesting after 11… bxc6 12. Nd2 Be6 13. b3 when now Black equalizes with getting rid of the weak a-pawn by playing 13… a5!=.

 

11… Be6 12. Rc1 (diagram)

12… 0-0-0!

I wanted to protect my pawn on b7. This king looks scary on c8, but I had a concrete reason for this. 12… Rd8+?! 13. Ke1 Be7 14. Bxc6+ bxc6 += looks slightly uncomfortable for Black.

13. Ke1 Nd4!

This I had to see while calculating 12…O-O-O+. Actually, I had barely calculated this move which was not normal for me to rely more on intuition. 13… Rd7?! is the alternative, protecting the pawn on a7 which I did not consider. But the position is slightly easier to play for White after 14. Bxc6 bxc6 15. Na4 +=.

14. f4

 A ‘stupid’ move according to my opponent, saying he only opens files for me instead of opening files for him. The position is still equal in the analysis shown below.

 • 14. Bd5 is the main alternative as I looked with my opponent after the game. The line continues with 14… Kb8! 15. Bxe6 Nxe6  with an equal position.
 • 14. Ne4+ Kb8 15. Nc5  It is important now that Black can take a pawn with 15… Bxa2!  (15… Bd5? 16. Bxd4 exd4 17. Bxd5 Rxd5 18. Nd3 with a better endgame for White due to the isolated black d4-pawn.)

14… f6 15. fxe5 fxe5 16. Nb5+

After thinking for more than ten minutes, my opponent could not find anything else than trading pieces as he was thinking that he was worse.

16… Kb8 17. Nxd4 exd4 18. Bf4+ Bd6

18… Ka8? loses to 19. Rc7 when the queenside collapses for Black.

19. Bxd6+ Rxd6 20. a3 d3 21. Rd1 (diagram)

This when my opponent thought I had a winning chance.

21… Rhd8

With this move, the game is practically a draw. I spent 10 minutes trying to find another continuation.

 • 21… Bc4!?  My opponent thought he is forced to play  22.exd3, which is still fine but
  – 22. Rd2! is the easiest
  – 22. exd3?! Re8+ 23. Kf2 Rf6+ 24. Kg1 Bb3 25. Rb1 Re2 26. Be4 =+ White still somehow holds on.
 • 21… Bg4 was the move I was thinking. 22. Rxd3 Rxd3 23. exd3 Re8+ 24. Be4 Bf3 25. Rf1 Bxe4 26. dxe4 Rxe4+ +=

22. exd3 Rxd3 23. Rxd3 Rxd3 24. Rf1 Kc7 25. Rf3

Now I can ensure that my opponent wants a draw.

25… Rxf3 26. Bxf3 b6 27. Kd2 Kd6 1/2-1/2

There was nothing more to play, so I offered a draw and my opponent agreed immediately. A good result for our team. And surprisingly, our team even managed to win against Wirtzfeld 1 which had 2 IM’s and 1 GM in 3rd class!

Aanpassing nationale Belgische ELO rating

In navolging van de aanpassing van FIDE rating vanaf 1 maart 2024, wordt de ook de nationale Belgische rating aangepast, en dit vanaf 1 april 2024. Voor de Belgische ELO geldt de volgende formule:

Nieuwe rating = oude rating + (2000 – oude rating) * (1 – (600 / 850))

Net zoals voor de FIDE rating, de aanpassing van de Belgische nationale rating geldt enkel voor een rating lager dan 2000.

Voor de aanpassing van de FIDE rating, kijk hier: FIDE ELO: The Big Crunch.

Vlaams Jeugdkampioenschap: Rik Peeters vice Vlaams kampioen bij de -14

Tijdens de krokusvakantie vond het Vlaams jeugdkampioenschap plaats in Mechelen, alweer een hoogdag voor onze jonge enthousiaste schakers!  De oudsten onder hen mochten zich gedurende 3 dagen over het bord buigen om uiteindelijk te besluiten wie zich het komende jaar Vlaams kampioen mag noemen. De jongsten U8 en U10 speelden op zaterdag 7 ronden.

Rik Peeters was in topvorm, hij werd vice Vlaams kampioen bij de -14 met 6.5 op 9! Van harte proficiat Rik.

Daarnaast ook heel veel mooie resultaten van onze andere jeugdspelers. Iedereen is aan het bijleren en en ook naast het bord is plezier gegarandeerd.
Wie nog even wil nagenieten en door de rangschikking grasduinen, vindt alle uitslagen per leeftijdscategorie hieronder:

 • U8 met onze jonste deelnemers Maxime (2/7) en Elias (3/7)
 • U10 met Samuel 5/7 (8ste!) Frank (4/7) Chenxi (3/7) Jens (2.5/7) en Adeline (2/7)
 • U12 met Yaron (3/9) en Jasmijn (3/9)
 • U14 met vice Vlaams kampioen Rik (6.5/9), Leander (5.5/9) , Alexander  (5.5/9) en Yuvan (3.5/9)
 • U16 met Ehsan (6/9) en Arne (4/9)
 • U20 met Noah (4.5/9)

Niet minder dan 20 jeugdspelers van onze club trokken naar Brasschaat voor het eerste criteriumtornooi van 2024.

Verslaggever: Jan De Geest

Het nieuwe seizoen van het Vlaams Jeugdschaakcriterium 2024 startte op zaterdag 24 februari in Brasschaat en we waren met Leuven Centraal goed vertegenwoordigd : 21 deelnemers ( 20 jeugdspelers en 1 volwassene ) droegen onze clubkleuren.

Bij de prijsuitreiking stonden er zelfs 4 clubleden op het podium :

Alexander Thienpont won de reeks van de -14 jaar en in diezelfde reeks eindigde Leander Vancoillie op de derde plaats.

Arne Vanormelingen werd mooi vijfde bij de -16 jaar.

Maksym Vasylchenko  was bij de volwassenen derde met 5 op 7.

Iedereen tevreden want het was een perfecte organisatie van de Schaakkring van Brasschaat, die zich voor het eerst sinds lang, weer engageerde in de organisatie van een criteriumtornooi. Hieronder kan je de links naar de eindrangschikking van alle reeksen vinden :

 • U8 Elias Verachten volgde het goede voorbeeld van zijn oudere broer Samuel en schreef zich nu ook in voor dit tornooi in Brasschaat. Hij haalde 4 op 9 wat toch al vrij goed is voor een eerste deelname.
 • U10 In deze reeks waren we het sterkst vertegenwoordigd met liefst met 8 deelnemers : Jindo Tong haalde 5,5 op 9 en werd van nabij gevolgd door liefst vijf leden van onze club die 5 op 9 haalden : Samuel Verachten, Oriiana Babii, Zvezden Ivanov, Chenxi Cao en Jens Van der Velpen. Tenslotte volgden nog Wout Smeyers en Adeline Pessers met 4 op 9.
 • U12 Ook bij de -12 jarigen was Leuven Centraal present met vijf deelnemers. Vihren Ivanov en Andreas Van Campenhout haalden 4 op 7. Arjun Arunkumar scoorde nog net de helft met 3,5 op 7 terwijl Jasmijn Pessers 3 op 7 en Elin Qin 2 op 7 nog best tevreden waren.
 • U14  Dit is de reeks waar onze jonge Leuvenaars het meest schitterden met een tornooiwinst voor Alexander Thienpont 6 op 7 en een derde plaats voor Leander Vancoillie met 5 op 7. Ook de uitslag van Prithuvik Logarathinam Manjula die 3,5 op 7 haalde is mooi.
Leander tegen Alexander op bord 1 bij het begin van ronde 6.
Het podium bij de -14 jaar met Alexander helemaal rechts en Leander in het midden.
 • U16  Opnieuw een podiumplaats voor Arne Vanormelingen die met 4,5 op 7 nog vijfde werd. Santosh Subramaniam haalde ook in dit tornooi de helft van de punten of 3,5 op 7 en plaats 17. Jan Engels kon toch één keer winnen en één remise halen en totaliseerde dus 1,5 op 7.
Het podium van de -16 jaar met Arne helemaal links.
 • U20 en open reeks  In de Open reeks waar de -20 en -18 jarigen in één reeks met de volwassenen spelen konden we de prachtprestatie van Maksym Vasylchenko noteren die met 5 op 7 als derde beste volwassene eindigde. In de laatste ronde versloeg hij zelfs een zeer sterke jeugdspeler van Mechelen die meer dan 2061 Elo’s heeft! 
Het podium van de Open reeks met helemaal links Maksym.

Open Clubkampioenschap: andermaal Kevin Demiddele!

Rond eind januari sluiten we naar goede gewoonte het eerste Open Clubkampioenschap van het seizoen 2023-2024 af. 

Deze editie kende een zeer grote opkomst. Elke vrijdagavond waren er wel een twintigtal gegadigden om hun zetje te komen doen.

Kevin Demiddele wist ook in deze editie op overtuigende manier de eerste plaats in de wacht te slepen. Het recept van Kevin: zowel veel meedoen als veel winnen. Aysajan Abidin en Stef Renkens vervolledigen het podium. Kijk hier voor de volledige uitslag.

Op 16 februari begint de volgende uitgave van het Open Clubkampioenschap, en ook het Gesloten. Niet zo duidelijk allemaal? Geen nood, kom vooral meedoen! Iedereen is welkom! Ook wie (nog) geen lid is van de club.

Scroll to Top