Interclubs: zeer geslaagde eerste seizoenshelft

Vijf van de elf ronden zijn gespeeld en we gaan de winterstop in. Tijd voor een eerste evaluatie van de prestaties van onze club
in de interclubs.

De hele club, alle ploegen, alle spelers verdienen felicitaties. De gretigheid waarmee er door Leuven Centraal wordt deelgenomen aan de competitie is fenomenaal. In elke ronde waren alle ploegen voltallig. Leuven Centraal heeft niet éénmaal een bordforfait moeten geven. De vaste spelers speelden zeer regelmatig en waar nodig werden vervangers vlot gevonden.
Nooit moest de coördinator de bodem van de spelerslijst afschrapen om alle ploegen volledig te bemannen, en vervangers vielen enthousiast in. Tijdens de eerste vijf ronden hebben er 61 spelers meegespeeld. 24 onder hen waren alle vijf ronden present, en voor 18 spelers staat de teller op vier.

Het vervoer bij uitwedstrijden stelde in de voorbije maanden weinig tot geen problemen, en waar er nood was, waren er ook oplossingen. Zo ging de achtste ploeg afgelopen zondag, bij gebrek aan auto, monter met de trein naar Gent. De ploegkapitein van Leuven Centraal 9 deed zonder omhaal grote omwegen om de hele ploeg te plekke te krijgen. Om maar twee voorbeelden te noemen.

Bij laattijdige doorschuifoperaties werd er nooit gemord. Met name de tweede ploeg toonde zich vol begrip als er weer eens één of twee spelers werden weggeplukt om de eerste ploeg te vervolledigen. Laattijdige “kleurverwisselingen” werden zonder meer aanvaard.

Deze gretigheid vertaalde zich ook in de resultaten. Die waren over de gehele breedte schitterend:

 • Hoogstwaarschijnlijk zal geen enkele van de eerste vier ploegen dit seizoen tegen de degradatie moeten knokken. Alle vier staan ze in de bovenste helft van de rangschikking. De eerste en de derde ploeg staan zelfs op de eerste plaats.
 • Drie van de zes ploegen in vijfde afdeling staan in de top drie en bikkelen dus mee voor de prijzen.
 • In zijn geheel doet de club het 5.18 bordpunten beter dan verwacht (136,5 op 228, terwijl de verwachting afgaande op de elo-punten 131.32 op 228 bedraagt).

Ons vlaggenschip, de eerste ploeg, is tijdens de eerste vijf ronden over de tegenstand heen gewalst. Alle vijf de wedstrijden werden met overtuigende cijfers gewonnen. Van de 40 partijen wist het team er maar liefst 24 te winnen, 15 maal werd er remise gespeeld en slechts 1 partij werd verloren. Hoewel het team meestal een duidelijk elo-overwicht had over de tegenstrever, werden er toch nog 0.77 bordpunten meer gehaald dan verwacht (31.5 vs. 30.73).

De volgende vier ploegen verdienen een extra vermelding, omdat ze duidelijk boven de verwachtingen presteren:

 • Leuven Centraal 3 was vooraf samengesteld om de “minder goede” van de twee vierdeklassers te zijn. Dat belette het team niet om vier op vijf te halen en na vijf speeldagen de rangschikking aan te voeren. De ploeg behaalde tot dusver 2.53 bordpunten meer dan verwacht.
 • Leuven Centraal 7 was bij aanvang samengesteld als een “jeugdploeg”, gegidst door een oude rot in het vak. Daar waar het de bedoeling was om deze jongeren vooral competitie-ervaring te laten opdoen en leergeld te laten betalen, staan
  zij met vier op vijf warempel tweede, met evenveel matchpunten als de eerste. Zij halen maar liefst 3.13 bordpunten meer dan verwacht, en zijn daarmee tot dusver de relatief sterkst presterende ploeg.
 • Op Leuven Centraal 6 kon je rekenen dat ze in de bovenste helft zouden meedraaien. Ze doen het beter dan dat: vier op vijf en een derde plaats in de rangschikking, met 2.17 bordpunten meer dan verwacht.
 • Leuven Centraal 10 bestaat uit vier volwassenen die nieuw zijn in de schaakwereld. De ploegkapitein is amper een jaar bij de club, de anderen hebben zich pas afgelopen zomer de weg naar de schaakclub gevonden. Het enthousiasme van deze ploeg is aanstekelijk. Gebrek aan wedstrijdervaring, verre verplaatsingen (meestal richting Henegouwen), het belet hen niet om voorlopig op de vierde plaats te staan, met drie uit vijf, en 1.97 bordpunten meer dan verwacht.

Nogmaals, naast deze uitschieters deed de hele club het in de breedte zeer goed, en geen enkele ploeg bleef tot nu toe ver onder de verwachtingen. Alle doelstellingen blijven binnen handbereik.

Deze goede stand van zaken wil geenszins zeggen dat we op onze lauweren kunnen rusten:

 • De eerste ploeg heeft dan wel gedomineerd, dat heeft slechts geleid tot een schamele 2.5 bordpunten voorsprong op de tweede in de stand, de andere goede club uit Leuven: Dolle Toren. Ook zij hebben hun eerste vijf wedstrijden gewonnen. Wellicht zal er een perfect parcours moeten gelopen worden om de begeerde kampioenstitel en promotie naar eerste afdeling binnen te halen.
 • Voor de andere ploegen die bovenin staan (Leuven Centraal 3Leuven Centraal 5Leuven Centraal 6 en Leuven Centraal 7) wordt de strijd voor een promotieplaats nog bikkelhard, en het is niet ondenkbaar dat het voor alle vier “net niet” wordt.
 • Het seizoen is nog lang, en tijdens de maanden februari en maart treedt er her en der interclub-moeheid op. Ook Leuven Centraal is daar niet immuun voor. Het zal erop aan komen elkaar te blijven steunen en aanvuren om het momentum te behouden.

Nu eerst genieten. De volgende ronde komt er aan op 29 januari 2023. We spelen dan thuis (in Genadedal).

 

 

Scroll to Top