Een Correspondence Chess Master in ons midden

Van zodra stoomtreinen een regelmatige postbedeling mogelijk maakten, gaf dit schakers de kans met elkaar schaak te spelen per brief. Correspondentieschaak groeide uit tot een schaakdiscipline met een eigen organisatie en eigen regels. Terwijl een correspondentieschaker niet oneindig veel tijd kan nemen, wordt het overdenken van een zet niet overheerst door het tikken van een (Garde) klok. Dat maakt dat correspondentiepartijen over het algemeen meer kwaliteit en diepgang hebben dan partijen die aan het standaardtempo worden gespeeld.

Het internet heeft stoomtreinen en mechanische klokken al lang naar het museum verwezen. Toch wordt er in deze tijden van lichess.org, Stockfish en de streaming van Hikaru Nakamura nog steeds aan correspondentieschaak gedaan. De International Correspondence Chess Federation (ICCF) is springlevend.

Hasan Kutlu is niet alleen bedrijvig op de Leuvense schaakborden. Hij heeft ook al honderden partijen correspondentieschaak op de teller, en is daarbij zeer succesvol. Onlangs behaalde Hasan de ICCF titel van Correspondence Chess Master (CCM), en daarmee behoort hij tot de top van het correspondentieschaak in België.

Hoe dat correspondentieschaak tegenwoordig in zijn werk gaat, met Leela en Stockfish immer binnen handbereik, vraag het aan Hasan in de schaakles, na een partij op de clubavond, of na voor hem te hebben gesupporterd tijdens een partij voor de interclubs. Misschien kan hij je warm maken om zelf correspondentieschaker te worden!

Van harte gefeliciteerd met je titel, Hasan!

Scroll to Top