Belgisch Jeugdkampioenschap 2023: sterke prestatie van de delegatie van Leuven Centraal

Verslaggever: René Creemers
Voor alle resultaten, kijk op de website van het tornooi.

Het Belgisch jeugdkampioenschap schaken is weer achter de rug. En wat was het weer goed. Wat was het weer goed om al die jeugdspelers weer bezig te zien in hun habitat. Schaak. Een uitstekende organisatie ook met naast het tornooi vele nevenactiviteiten. Een dubbele vakantie voor jeugdig schaakminnend België.

Na de tienvoudige deelname van vorig jaar, kwam onze club op de proppen met twaalf deelnemers. Het enthousiasme spatte er af. Ze hadden de tijd van hun leven, soms een tegenslag, vaak een niet verwacht succesje.

Hoewel de resultaten niet alles vertellen, hier een samenvatting die ons vertrouwen in de toekomst bevestigen:

Bij de – 10 werd Gabriela als eerste jaars net als vorig jaar derde de bij de meisjes . Wat een prachtige prestatie. In diezelfde reeks vinden we Erpan terug die met 4 uit 9 een sabbatweek inlaste. We zagen hem een snelle partij winnen middels een herdersmat, kwestie van niet teveel te moeten nadenken. Uiteraard geef je als coach de raad dat niet te spelen en ook leer je de leerlingen de tools om daar met zwart mee om te gaan, maar het helpt niet. Ze spelen het toch met wit en je trekt dan uit wanhoop de haren uit je hoofd. De lokroep van deze obscure variant is veel te sterk. Dat wordt ‘nen truckenspeler’ denk je dan.

Bij de -14 hadden we 3 deelnemers.

Ehsan behaalde met 6 uit 9 de 10e plaats. We schreven het al eerder. Veel van zijn tegenstanders krijgen in die leeftijdscategorie al een personal coach. Tot op het allerlaatste leek er voor Ehsan zelfs een podiumplaats in te zitten, want hij wist in de laatste ronde (tegen de latere co-winnaar) een zeer gunstige (maar ook ingewikkelde) stelling bij elkaar te spelen. Helaas had hij daarbij veel tijd opgebruikt en ging hij door zijn vlag. Een goede tijdsindeling hoort ook bij het schaken. Dit zijn leerrijke ervaring, en het staat buiten kijf: hier zit potentieel in.

Cecilia kwam met een gelijk aantal punten op de tweede plaats bij de meisjes terecht omdat zij in het scheidingssyteem 1 puntje Bucholz te weinig had en daarmee dus tweede werd. Toch een erg mooie prestatie. We zijn er zeker van dat ze zich volgende keer zal revancheren.

Arne, hoelang schaakt ie al? We vinden hem terug in onze jeugdlijst van juni 2022. Een adept van Caissa, dat is duidelijk. Hij beleefde de tijd van zijn leven en haalde 4,5 uit 9. We zijn er zeker van dat hij nog wat in te halen heeft.

In de reeks bij de -16 vonden we Khoi terug met 6 uit 9. Schitterend. Hoewel nog -10, denken Khoi en zijn entourage op lange termijn. Leren is het belangrijkst, niet winnen op korte termijn! Wat ben je ermee door je leeftijdscategorie te winnen zoals vorig jaar? Ja, het is goed voor je zelfvertrouwen, en je bent Belgisch kampioen, maar word je er op langere termijn beter van? Dat is de hamvraag

Ook een prachtig resultaat voor Daniel met 5 uit 9, uit schaakoogpunt jammer dat hij ook nog andere interesses heeft, maar we vergeven het hem 😊.

Noah, we weten dat hij nog maar één jaar schaakt in het ‘schaakcircuit’. En toch, tussen al het geweld dat al een slordige acht jaar schaakt wist hij zich staande te houden met 4 uit 9. Volgend jaar zit er meer in.

De groep van de -18 kende 4 deelnemers van onze club.

Michail speelde een ongelooflijk goed tornooi en met 6,5 uit 9 werd hij 5de uit 64 deelnemers. Hij speelde een mooie remise tegen de kampioen in deze categorie. Een prestatie bij de -18 want daar wordt behoorlijk goed geschaakt. Mannen (vrouwen) met ervaring! Tjonge, we durven er niet aan te denken indien de focus bij Michail enkel op schaken lag.

Loïc, waar komt hij vandaan? Net zoals Jasper en Jonathan is hij gevormd uit de nevelen van het internet. Loïc haalde een ongelooflijke prestatie met 5,5 uit 9 en een 12de plaats op 64. En dat tussen al die spelers die al 10 jaar les volgen en tornooien spelen!

Dat gold ook voor Jasper (5 uit 9) en Jonathan (4 uit 9) waar die laatste de pech had om in de laatste ronde tegen Loic uit te komen.

Dat volkje (Loïc, Jasper, Jonathan, …) heeft nauwelijks een club gezien, heeft zo goed als geen ervaring achter het bord en ze schaken beregoed. Een verschrikking voor de nestors van onze club die gemengde gevoelens hebben over deze self-made men. Meteen een pleidooi om een seniorencompetitie binnen onze schaakclub te organiseren.

Al bij al een zeer geslaagde campagne van onze jeugdspelers. We kijken al uit naar het vervolg.

1 gedachte over “Belgisch Jeugdkampioenschap 2023: sterke prestatie van de delegatie van Leuven Centraal”

  1. Interesting backstory to the Scholar’s mate: Just before the game, Erpan’s opponent asked him whether he knows it and told Erpan that he doesn’t know himself. After the game, he asked Erpan if that was the Scholar’s mate, to which he just replied “Yes.”

Reacties zijn gesloten.

Scroll to Top