Balans aan het einde van het interclubseizoen: geslaagd met grote onderscheiding

Gisteren viel het doek over het interclubseizoen editie 22-23. Tijd om een balans op te maken van het voorbije schaakseizoen. Voor wie graag niet veel leest, volstaat deze samenvatting: het voorbije seizoen is voor Leuven Centraal ronduit schitterend verlopen!

Laten we eerst eens kijken naar de resultaten in de interclubcompetitie zelf. Leuven Centraal heeft deelgenomen met tien ploegen. Dat waren er vier meer dan het seizoen ervoor. Elke speeldag traden er 46 spelers in het strijdperk. Over het hele seizoen hebben er 68 spelers één of meer wedstrijden meegespeeld. Deze feiten spreken voor zich.

Bovendien werden alle doelen behaald die de club zich bij aanvang voor ogen hield:

  • Over het hele seizoen hadden we geen enkele forfait aan te geven. Proficiat aan alle spelers!
  • Het tweede doel was kampioen spelen en promovoren, niet alleen met onze eerste ploeg, maar bovendien ook met één of twee andere ploegen. Ook hier zijn we in geslaagd: Leuven Centraal 1 is kampioen en promoveert naar de eerste afdeling, met een score van 100%. In vijfde afdeling heeft Leuven Centraal 7 de promotie naar vierde afdeling beet, als “beste tweede”. Voor de vijfde ploeg liep het titeldebat op de laatste speeldag helaas mis, maar ook voor deze ploeg is er nog een kans dat ze opgevist wordt voor een ticket in vierde klasse. Ondertussen verkeerde geen enkel ander team ooit ook maar in de verste verten in degradatiegevaar.
  • Tenslotte wilden we het als hele club beter doen dan wat de theoretische elo-berekeningen ons zouden toedichten. De gemiddelde elo van onze spelers bedroeg 1695, over 491 effectief gespeelde partijen. Daarin hebben we een mooie score van 60% behaald (236 overwinningen, 113 remises, 142 verliespartijen), tegen een gemiddelde elo van 1635. Dat komt neer op een TPR van de hele club van 1707, en dat is dus duidelijk beter dan verwacht. In bordpunten vertaald: we scoorden met zijn allen 13 bordpunten meer dan waar we volgens onze elo recht op hadden (292.5/491 vs. de theoretische 279,47/491).

Het goede interclubseizoen staat niet op zichzelf. Onze gezellige clubavonden op vrijdag worden druk bezocht. Dertig gretige schakers op vrijdagavond is zeker geen uitzondering. En hier gaat het dan alleen over de volwassenen. Elke vrijdag komt er wel iemand voor de eerste keer de sfeer opsnuiven, en velen onder hen hebben meteen de smaak te pakken.

Ook de jeugd van Schaakclub Leuven Centraal tiert welig. Tientallen jeugdschakers vinden de weg naar De Wingerd voor de wekelijkse lessen en tornooitjes, op vrijdagavond of op zondagochtend. De gretigheid vertaalt zich ook in massale deelname aan jeugdtornooien. In Genk deden er twintig spelers van Leuven Centraal mee. Op dit eigenste moment is Leuven Centraal op het jeugdtornooi van Aalter zelfs aanwezig met nog meer schakers. Uit deze grote groep jeugdspelers komt er ook kwaliteit bovendrijven. Jongeren van onze club vallen regelmatig in de prijzen, en doen mee op nationaal en internationaal vlak. Ook op langere termijn zit de club dus op rozen.

Na een seizoen van grote expansie, kondigt de nabije toekomst zich aan als een periode van consolidatie, van vasthouden. Daar wordt in het bestuur druk aan gesleuteld. Verwacht daarbij geen totale “make-over”, nu we met onze eerste ploeg in eerste afdeling spelen. Het DNA van de club zit goed, en drastische koersveranderingen zouden dat loochenen.

Nu komen eerst de zomermaanden eraan. De komende weken lopen de clubavonden gewoon door. Tijdens de vakantiemaanden schakelen we op vrijdag over van ons open clubkampioenschap met één partij per avond volgens het “klassiek” tempo, naar ons zomertornooi met drie rondjes rapidschaak per avond. En dan zijn er natuurlijk ook de talrijke open tornooien in de buurt, waaraan vaak ook schakers van Leuven Centraal deelnemen: Maastricht, Charleroi, Geraardsbergen, Brugge, Vlissingen, Brasschaat, enzovoort, enzovoort.

1 gedachte over “Balans aan het einde van het interclubseizoen: geslaagd met grote onderscheiding”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top