Zomertornooi: spannende apotheose

Verslag van overwinnaar Kevin Demiddele

(voor de eindstand, kijk hier)

26 augustus 2022. De dag des oordeels voor ons rapid zomertornooi, met op het programma de laatste drie rondes. Aan het begin van de avond stond ik (Kevin) vijfde, maar was de hoogst genoteerde aanwezige en rook dus mijn kans. Het liep echter meteen mis. Ik speelde tegen naaste achtervolger Tim.

Dat liep aanvankelijk goed: ik won twee pionnen en had heel wat initiatief. Daarin vergaloppeerde ik me echter, met stukverlies tot gevolg. Ik probeerde nog hardnekkig de meubels te redden maar Tim dwong me snel en kordaat op de knieën en kwam daarmee aan de leiding.

Of toch niet? Want ondertussen was Raf opgedoken om nog de laatste twee rondes mee te spelen en bleek dat híj aan de leiding stond. Ik mocht meteen tegen hem aan de bak en dat avontuur liep wel goed voor me af. Raf speelde een wat exotische opening waarin zijn stukken niet optimaal hun weg vonden en na een foutje won ik een kwaliteit en bekwam een dominante positie. Raf gaf op alvorens me de kans te geven om het opnieuw te verkwanselen en verloor daarmee de leidersplaats.

Die ging nu wel naar Tim, die ondertussen ook de klus had geklaard tegen Joshua. Met nog één ronde te gaan had Tim nu dus de sleutels in handen om als veelbelovende jongeling de tornooiwinst weg te kapen.

In de laatste ronde speelde ik tegen Victor, die in een toreneindspel met een pion achter door zijn vlag ging. Ik spoedde me naar het bord van Tim, waar zich een drama van mythische proporties aan het voltrekken was. Het was Stein die Tim van tornooiwinst probeerde te houden, in een ware thriller die uiteindelijk afwikkelde naar een paardeneindspel, waarin Tim een pluspion van onschatbare waarde wist te versieren.

Waren het de zenuwen om het tornooi te winnen, of de druk door de omstaanders die meekeken? In elk geval miste Tim tijdens de time scramble een schaakje en speelde een illegale zet. Scheidsrechter Bart snelde naar het plaats delict en paste de regels toe: twee minuten extra tijd voor de tegenstander. Ruim voldoende voor een ervaren speler als Stein om Tim door zijn vlag te jagen, ook al kon die zijn pluspion promoveren.

Een bittere nederlaag voor Tim en de speling van het lot waardoor ik alsnog het tornooi op mijn naam kon schrijven. Bedankt aan alle actoren in deze spannende eindstrijd. Het was bovenal weer een drukke, gezellige clubavond. Mijn prognose? Dat we Tim nog terug zullen zien in de hogere regionen van onze vrijdagavondtornooien.

Scroll to Top