Twee Belgisch kampioenen van onze club in het jeugdschaak!

Van 10 tot 16 april werd in Blankenberge een uitstekend jeugdschaakkampioenschap 2022 georganiseerd.

Leuven Centraal beleefde een ware hausse met maar liefst 10 deelnemers. We geven het toe, op voorhand rekenden we enkele van onze jeugdspelers (-speelsters) tot de kanshebbers op een medaille. Ze ontgoochelden niet, en diegenen zonder ereplaatsen evenmin.

We overlopen onze deelnemende leden even en beginnen met de jongste leeftijdscategorie.
Bij de G8 trad Gabriela in het strijdperk. Gabriela heeft twee oudere broers die haar het schaken hebben geleerd maar die haar ook nooit laten winnen. Ze is dus gestaald door een harde leerschool. Is dat de reden waarom ze een zeer mooie derde plaats met 7 uit 9 haalde? Er had nog veel meer ingezeten want bij de latere winnares kwam ze eerste een stuk voor en tegen de tweede in de stand kon ze gedurende enkele zetten een dame winnen middels een paardvork.

Onze volgende deelnemer was niet de eerste de beste. Khoi was al een adept van Caïssa, maar de laatste tijd is hij nog meer gefocust op het schaakspel. Getuige daarvan zijn glinsterende oogjes als hij zich naar de volgende ronde begeeft. Met 8,5 uit 9 bleef hij zijn naaste concurrent 1,5 punt voor. Je vraagt je af wat hij in die leeftijdscategorie nog doet. Proficiat aan onze Belgisch kampioen Khoi! In diezelfde reeks vonden we Erpan terug met 4 uit 9 en een 25ste plaats uit 41. Toegegeven, we hadden Erpan hoger verwacht, maar het was zijn eerste tornooi en al die nieuwe ervaringen maakten indruk op hem. Het belooft alleen voor de toekomst.

De G12 leverde ons weer een Belgisch kampioen op! Cecilia wist met maar liefst 9 uit 9 en twee punten voorsprong op de tweede haar reeks te domineren. Je vraagt je af of deze walk over voor Cecilia wel enige baat oplevert. Natuurlijk, ze is Belgisch kampioen, maar heeft ze een uitdaging gehad of heeft ze zich verveeld? We zullen het haar later eens vragen. Speelt ze beter in een hogere categorie of is het beter een gemengde reeks te maken? Bij reglement is het verboden om bij de jongens mee te doen en we snappen wel dat men het precaire meisjesschaak wil stimuleren, maar is dat wel rechtvaardig? Het is contradictorisch dat de organisatoren een masterclass en een simultaan (enkel voor meisjes) organiseerden, uitgerekend met Judith Polgar, de dame die weigerde aan damesreeksen en dameswereldkampioenschappen deel te nemen! Is dat wel in lijn met de rechten van de mens, of is het niet tegen onze grondwet? Misschien moet ik het eens vragen aan ons ex-lid en voormalig jeugdverantwoordelijke Willem Verrijdt die nu rechter is aan ons grondwettelijk hof 😊. Proficiat Cecilia!

In de reeks bij de B14 hadden we twee deelnemers. Op plaats 9 en 11 met beiden 6 uit 9 vonden we Daniel en Ehsan terug (in die volgorde). Een erg mooi resultaat op 68 deelnemers. Sterk gespeeld hoor want uit die reeks kennen we sterke spelers onder de hoede van een personal coach die minder scoorden! Mooie partijen.

Zware strijd en goede partijen bij de B16 waar Michail zowaar een 9e plaats (scheidingspunten) uit 57 scoorde. Met een 6 uit 9 is dat in die leeftijd categorie en zonder een personal coach een geweldig resultaat.
Loic is iemand die we nog niet zo goed kennen. Nog maar twee maanden lid en kijk, 5,5 uit 9 in en een 17e plaats op 57 deelnemers in die leeftijdscategorie! Dat zijn daar mannen die al een jaar of 8 les volgen. Naar we vermoeden is Loïc zo eentje die het spel met schade en schande geleerd heeft door online te schaken. Nu hij les volgt en ervaring heeft in een tornooi, kan het alleen maar naar boven gaan.
Jonathan bakt het ook bruin. Nog maar een maand lid en 3,5 uit 9 en 42ste uit 57. Ook zo’n internet fanaat? We zullen het hem eens vragen.
Nog maar hooguit een jaar lid en waar komt ie vandaan? Uit het internetgebeuren waarschijnlijk. Jasper nam het op in de reeks U18 en scoorde 4,5 uit 9! Hij werd 30ste uit 57. Tussen mannen met 10 jaar ervaring en educatie. Een prestatie!

Corona heeft bij onze jeugdleden blijkbaar geen vat gehad. We zijn bijzonder aangenaam verrast. Proficiat aan al onze deelnemers en een extra pluim voor onze Belgische kampioenen!

1 gedachte over “Twee Belgisch kampioenen van onze club in het jeugdschaak!”

Reacties zijn gesloten.

Scroll to Top