Leuven Centraal 7 promoveert naar de vierde afdeling

Verslaggever: Jan De Geest

Het was in het begin van het seizoen niet direct onze doelstelling om te promoveren. Maar gaandeweg begonnen we te beseffen, hoe goed ons ‘ploegske’ toch wel was. Zeker vergeleken met de sterkte van onze tegenstanders. In onze reeks stak er wel één ploeg boven al de rest uit : Borgerhout 4 was zowel op gebied van Elo’s als op gebied van uitslagen te superieur. Borgerhout 4 is dus de verdiende kampioen. Maar omdat er in vijfde afdeling, ook ieder jaar moet gekeken worden naar de beste tweedes, bleven we altijd in de running voor de promotie via die tweede plaats. Dat kon onmiddellijk als we in die rangschikking van beste tweedes op de 1 ste of 2 de plaats zouden eindigen. En met enige trots kunnen we jullie melden dat Leuven Centraal 7 de allerbeste tweede is geworden van de vijfde afdeling. De andere ploegen op die tweede plaats moeten dan hopen dat er volgend seizoen meerdere ploegen uit de hogere afdelingen, ofwel stoppen met de Interclub-competitie ofwel een promotie weigeren. Dat aantal opgeviste ploegen schommelt ieder jaar rond de 6 à 7 maar is uiteraard geen certitude. Dat is trouwens wat onze collega’s van Leuven Centraal 5 nu voor hebben : zij zijn in hun reeks ook op een tweede plaats geëindigd, maar in die lijst van beste tweedes staan zij op de zesde plaats wat betekent dat zij de 4 de reserveploeg zijn om in augustus eventueel opgevist te worden als vervanger van ploegen die er voor de Interclub de brui aan geven. Uit de praktijk van de jarenlange Interclub-competitie blijkt dat dit ‘een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is’. Ieder jaar immers zien we minstens 6 à 7 ploegen opgevist worden. Het is zelfs al enkele keren gebeurd dat alle tweede ploegen uit vijfde afdeling mee promoveren, maar dat is eerder uitzonderlijk.

De laatste ronde van de Interclub speelden we in en tegen Hoboken 4, een sympathieke jeugdploeg die op de allerlaatste plaats stond. In de eerste plaats spelen hun jeugdspelers de Interclub om ervaring op te doen. Enkel op bord 1 speelt er soms een senior en dat was ook nu het geval met een oudere speler met 1557 Elo’s. In onze ploeg kon Jasper ditmaal niet meespelen, maar we konden weer onze gouden joker inzetten : Lucas Vandenhove was al meerdere keren ingevallen en won ook al die partijen. Loïc mocht daardoor op bord 1 spelen en ikzelf op bord 2. Loïc was de eerste speler van Leuven 7 die zijn partij beëindigde. Hij aanvaardde terecht remise omdat hij ook wel gemerkt had dat de overige 3 borden van Leuven 7 er ‘briljant’ voor stonden. Ikzelf was de tweede speler die een uitslag op zijn notatieblad kon noteren : 1 – 0 voor mezelf met wit. Mijn jonge tegenstander wist geen raad met mijn Schots gambiet. Op dat ogenblik stond Lucas al een stuk voor en Jonathan had een kwaliteit gewonnen. Ook Lucas en Jonathan werkten hun partij keurig af, zodat de eindstand 0,5 – 3,5 werd in ons voordeel. En dan meteen naar Leuven vertrokken voor de viering van onze promotie.

Benieuwd hoe onze jonge garde het volgend jaar in de vierde afdeling gaat doen. Dan wordt het zaak om zeker niet te degraderen.

Scroll to Top