Jeugdschaaktornooi Waver

Zondag 31 oktober trokken 3 van onze jeugdleden naar Waver om er deel te nemen aan étappe 3 uit het JEF circuit. Een criteriumtornooi uit Wallonië.
Het tornooi telde 129 deelnemers en is enigszins anders opgevat in die zin dat de jeugdspelers niet in leeftijdscategorieën spelen. Ze spelen allemaal door elkaar en dat maakt het wat warrig allemaal. Een –20 kan bijvoorbeeld tegen een -8 spelen. Om één of andere reden worden er 9 ronden gespeeld, misschien om een aanvaardbare uitslag te krijgen na wat zinloze paringen? Anderzijds heeft het systeem ongetwijfeld ook wat voordelen. Zo kan een zeer goede jongere speler (speelster) wat meer tegenstand ontmoeten en dan weer wat zinnigere partijen spelen. Goed voor zijn/haar ontwikkeling.
Hoe dan ook, er wordt een prijs uitgereikt voor de beste speler per leeftijdscategorie.
Bij de -8 scoorde Sunny Shen na enkele weken schaakles en haar tweede tornooi een 3 uit 9. Goed voor plaats 9 uit 18 binnen haar leeftijdscategorie.
Onze 2 andere jeugdspelers kwamen uit bij de -10. Oscar Dierick, ook al een beginner en aan zijn eerste tornooi toe haalde 3 uit 9. Goed voor plaats 14 uit 19 binnen zijn leeftijdscategorie. En dan kwam de klapper! Khoi Nguyen, nauwelijks les gehad en aan zijn tweede tornooi toe haalde 6 uit 9 partijen en meteen de eerste plaats binnen zijn leeftijdscategorie. In de totaalstand over alle leeftijdscategorieën heen stond hij 17de op 129 deelnemers. Straf. Daarmee scoorde hij beter dan de eerste -12 jarige!
Mooi, ware het niet dat de organisatoren de tweede afriepen als de winnaar! Dat komt er van indien je alle leeftijdscategorieën door mekaar gooit en nadien de resultatentabel niet selecteert op leeftijd. Je moet dan namelijk hoog genoeg in de lijst van 129 deelnemers zoeken om de eerste van een leeftijdscategorie te vinden!
De beker was na consternatie en protest al verdwenen richting Luik. Na uitgebreide excuses van de organisatoren werd beloofd de beker op te sturen…

Scroll to Top