Leuven Centraal 7 - KGSRL Gent 16 (3,5 - 0,5)

Verslaggever: Jan De Geest

Onze tegenstander uit Gent was een complete familieploeg met moeder Els Baekelandt op bord 1, vader Emmanuel Deleu op bord 4 en tussenin de tweelingzusjes Karen en Leen Deleu. Nou ja, zeg je nog zusjes tegen 16-jarige speelsters? Deze ploeg prijkte op een gedeelde derde plaats net als Leuven 7. Om onze ambitie voor een tweede plaats in het eindklassement waar te maken, was een overwinning een must. Dat is dan ook goed gelukt met een 3,5 – 0,5 score.

Op bord 4 kon Jonathan niet meespelen, maar Stef had een volwaardige vervanger uit zijn hoed getoverd : Lucas Vandenhove speelt hier nog maar zijn tweede officiële partij op 18-jarige leeftijd, maar kan toch al prat gaan op heel wat schaakervaring op het internet. Dat resulteerde in een mooie overwinning die begon met een schijnoffer, gevolgd door dubbele pionwinst en even later ook nog kwaliteitswinst. De rest was gewoon een zaak van techniek en die techniek beheerste Lucas ook zeer goed.

Ikzelf ( Jan ) speelde op bord 3 tegen Leen Deleu, die in de opening al mistastte. Al haar stukken op de damevleugel bleven de ganse partij geblokkeerd op de beginpositie. Met haar korte rokade tegen mijn lange rokade, kon ik een sterke koningsaanval opzetten. Bij gebrek aan voldoende manschappen in haar verdediging, konden de stukken al na 20 zetten terug in de doos. 2-0 voor Leuven 7 op dat ogenblik.

Bij Loïc op bord 2 bleef het allemaal nogal gesloten en ook vrij evenwichtig. Omdat Loïc niet zo heel veel tijd meer had in een moeilijke stelling en omdat de ploegwinst een feit was bij een remise, stelde hij zelf remise voor, wat zijn opponente opgelucht aanvaardde. De ploegwinst was dus al binnen.

Onze Jasper op bord 1 streed zeer moedig met verschillende scherpe aanvalsgolven. Iedere keer als ik kwam kijken, dacht ik : dat zal Jasper wel winnen. Maar iedere keer ontsnapte zijn tegenstandster met een ultieme reddende zet. De stelling van Jasper bleef duidelijk beter, maar er was nog steeds geen materiele winst. Pas in het eindspel kon Jasper een kwaliteit veroveren en even later was de overwinning een feit.

Met deze deugddoende overwinning schuiven we één plaats naar boven in het klassement : van plaats 5 naar plaats 4.

Volgende ronde spelen we op verplaatsing tegen Beveren 3, die nog net 1 matchpunt boven ons staan. Van de ploegen uit de top 4 die zullen strijden voor de ereplaatsen, hebben wij al gespeeld tegen de leider ( Borgerhout 4 ) en de derde in de stand ( De Rode Loper 1 ) Bij winst in Beveren stijgen we minstens één plaats en is een tweede plaats in het eindklassement heel dichtbij, want dan moeten wij nog enkel spelen tegen ploegen uit de tweede helft van het klassement, terwijl onze concurrenten nog tegen elkaar moeten uitkomen.

Scroll to Top