2 Fous Diogène 5 - Leuven Centraal 6 (0.5 - 3.5): "Twisting By The Pool"

Verslaggever: Bert Talloen

Het interclubseizoen begint goed af te korten en in ronde 9 stond voor Leuven 6 een verplaatsing naar Etterbeek op het programma, alwaar we het gingen opnemen tegen de vijfde ploeg van “Les Deux Fous du Diogène”.
Het bijzondere aan de locatie van deze club is dat ze het gebouw delen met het zwembad van Etterbeek, en dat mag je letterlijk nemen, dus inclusief subtropisch temperatuurtje en met zicht op dolle waterpret. Kleedhokjes links, schakers rechts!
De tegenstander van Aysajan stuurde zijn kat naar de afspraak, allicht een geval van acute koudwatervrees. Tenzij er een goede reden is natuurlijk, voelt zoiets toch aan als een gebrek aan “fair play”. Volgende keer neem ik alvast mijn zwembroek mee, voor het geval dat.
Ondertussen waren de partijen van start gegaan en na een evenwichtige opening kon ik in mijn partij op bord 4 een gezonde pion voorkomen in het middenspel. Ik zag een kans om Dames af te ruilen en stevende af op een gunstig eindspel. Echter, een over het hoofd geziene tactiek (iets met met mat op de onderste rij) besliste er anders over: zwart kon een pion terugwinnen en spijtig genoeg diende ik ook mijn Loper te geven tegen een Paard om erger te voorkomen. Ik schatte het resterende eindspel als op zijn best gelijk in en stelde remise voor, wat zwart aanvaardde.
Op bord 1 dacht de tegenstander van Tim de dans te ontspringen door volop in te zetten op afruilen. Toen ik de partij begon te volgen, vielen twee zaken op: gelijk materiaal (voor wat er nog van restte op het bord), maar gelukkig ook een veel actievere positie bij Tim met een optie op een vrijpion. Leuk en spannend schaken was het misschien allmeaal niet, maar wel voldoende om de winst binnen te halen.
Ehsan op bord 3 was deze zondagnamiddag de grootste “twister by the pool”. Naar eigen zeggen speelde hij de opening te snel, en voor mij die geen ooggetuige was, leek het alsof hij de kwaliteit had geofferd voor 2 pionnen en een meer kwetsbare Koning. Hoedanook, zijn tegenstander wist er geen gebruik van te maken en in een vrij tactische fase van de partij besloot die, onder druk, tot een ongelukkige schaak met een Paard zonder dat er een weg terug was voor het stuk. Ehsan won de kwaliteit terug en niet veel later ook een nog een pion, waarna wit de (zwem-?)handdoek in de ring gooide.
Scroll to Top