Béthune beleefd door Bert Talloen

Verslag C-Reeks, crypto's en meer

Spoiler alert! Dit verslag bevat 3 cryptogrammen waarvan je de oplossing in de volle tekst terugvindt, maar uiteraard kan je eerst zelf een poging wagen! Tip: denk hierbij eerder aan hetbord dan aan de stukken.

1. V - - - an: “een schaker” (6 letters; met dank aan Karels Crypto, De Standaard)

Tri Khoi en ikzelf namen het dus op in de C-reeks van het toernooi, en die telde deze editie maar liefst 91 spelers met een rating tot 1700 elo. De indeling van het toernooi in 3 reeksen en dan nog eens versnelde paringen in de eerste twee rondes maken dat je redelijk direct uitkomt tegen tegenstanders “binnen je bereik”. De C-reeks is par excellence een forum voor schakers om opgebouwde basiskennis aan tactisch inzicht en positioneel spel in de praktijk om te zetten. In die zin zouden er zeker nog meer spelers van Leuven Centraal aan kunnen deelnemen. De C-reeks valt niet te onderschatten. De ratings willen dikwijls niet al te veel zeggen (Don’t judge a book by its cover!) en de deelnemers zijn sterk gemotiveerd om hoger op de schaakladder te klimmen.

In deze partij tegen een Nederlandse jeugdspeler (Jeffrey Knol) kwam voor mij alles mooi uit en voelde ik me na afloop een vakman.

Link naar de partij Bert Talloen – Jeffrey Knol

2. V - - i - - - o -: “een blunderende schaker” (9 letters)

Maar zoals uit de tweede partij tegen een aanstormende Belgische jeugdspeler blijkt (Alexander Ghisa), is de perfectie zeker nog niet bereikt! Mijn reactie op zijn schaak op zet 25 (Dg5+) is een blunder van formaat waarmee ik achteraf hard heb moeten lachen. Ik voelde me dan ook tijdelijk een vakidioot.

Link naar de partij Bert Talloen – Alexander Ghisa

3. V - - - - e - e -: “de 7 schakers van Leuven Centraal die aan het Open de Béthune 2022 hebben deelgenomen” (9 letters)

Schaken, en zeker een schaaktoernooi, is en blijft een mentale “rollercoaster”. Dat bewijzen ten overvloede de gezamenlijke ervaringen van onze 7 deelnemende clubleden aan “de hel van Béthune”. Met 9 battles in 5 dagen tijd onder de gordel keerden we terug naar Leuven als ware veldheren.

Na twee glazen rode wijn en een iets te zwaar diner, meende ik trouwens “opvallende gelijkenissen” te ontwaren tussen onze deelnemende clubgenoten en enkele legendarische voorgangers. Ik geef wat toelichting 😉 ).

Khoi Nguyen. Khoi is de Benjamin onder de veldheren, en “the Force is duidelijk with him”,
wat dus van hem een echte “Skywalker” maakt. Toch beleefde ook Khoi een moeilijk moment op dit toernooi. Voor de prijsuitreiking had hij zorgvuldig een “merci” ingestudeerd, maar, tegen zijn verwachting in, werd er hem een vraag gesteld waar hij helemaal geen merci op kon antwoorden, en stond hij tijdelijk met de mond vol tanden! Zut alors!

Kevin Demiddele. Kevin is de Marcus Aurelius onder de schakers, een filosoof-keizer die stoïcijns blijft onder tegenslagen en tijdsdruk. Het verloop van zijn toernooi en de ondertussen al beruchte “zesde partij” zijn daarvan overtuigend bewijsmateriaal. Dat Kevin stamina heeft hoeft na deze week niemand nog in twijfel te trekken!

Maarten Wouters. Met zijn lange manen, snor en vervaarlijke manoeuvres is Maarten duidelijk de Ambiorix onder de veldheren. Een extra portie frieten bij de lunch maakt van hem een waardige opvolger van deze Grootste onder de Oude Belgen! En voor de rest? Moeiduniet!!!

Bart Persoons. Bart combineert al jaren meerdere rollen in de schaakwereld: toernooileider, bestuurder, scheidsrechter, en veldheer. In die laatste rol durft de neiging om een zeer wijs oordeel te vellen hem al wel eens oncomfortabel veel tijd te kosten. Bart is dan ook de koning Salomon onder de schakers!

Overigens, dat er op schaakevents nood blijft aan doortastende Salomons met sterke arbitrage werd duidelijk in de spannende partij van Wout Verboven van Dolle Toren Leuven tegen David Lacan-Rus, de Wereldkampioen bij de 10-jarigen (reeks A). Weet jij eigenlijk hoe correct remise te claimen op basis van herhaling van de stelling?

Stef Renkens. Als voorzitter en veldheer begint Stef zowaar de proporties van Perikles aan te nemen. Deze Griekse staatsman installeerde de democratie in Athene, leidde zijn stadstaat de Gouden Eeuw in en was een voorganger op het slagveld. Met zijn keuze voor de sterk bezette B-reeks toonde Stef dat hij een uitdaging niet schuwt! En voor wie het nog niet duidelijk is: deelnames en verslagen aan en van schaakevents worden door Stef ten stelligste op prijs gesteld.

Tri Khoi Nguyen. De immer breed glimlachende Tri Khoi heeft net als “Obi-Wan Kenobi” een jonge Skywalker onder zijn hoede. Zijn pupil zal enkel nog verder aan kracht toenemen en uitgroeien tot een ware Jedi Master, maar spelplezier primeert! Backstage houdt de sympathieke Van Pham, vrouw en moeder van, een supporterend oogje in het zeil! Maarten “Yoda” Praet kon er deze keer niet bij zijn, maar volgde als mentor ongetwijfeld de zaken op vanuit een ander Galaxy.

Bert Talloen. “I Claudius”. Als vierde princeps van het oude Rome tipte aanvankelijk niemand op Claudius als keizer of veldheer. Oudoom Augustus schiep wel wat plezier in conversaties met hem, maar de gruwelijke Tiberius hield hem op een afstand en neefje Caligula dreef regelrecht de spot met zijn oom. Maar pas op, want op zijn 50ste greep deze laatkomer met succes naar de absolute macht. Vervolgens consolideerde hij nog als veldheer de belangen in Germania door de Rijn als natuurlijke grens  tegebruiken en maakte hij een begin met de Romeinse verovering van Britannia. Toeval of niet, mijn geboortejaar is 1973, dus jullie zijn gewaarschuwd!

Béthune 2022? C’était pas mal, quoi…!

Scroll to Top