Vlaams jeugdschaakcriterium 2023 : een jaaroverzicht.

Verslaggever: Jan De Geest

Tussen Kerst en Nieuwjaar werd in Brugge het laatste criteriumtornooi van 2023 gespeeld. Bij de jeugd waren er toch nog 8 inschrijvingen van onze club en dat ondanks de lange afstand, de feestdagen en het feit dat het tornooi over twee dagen gespreid was. We hadden met Leuven Centraal opnieuw een jeugdspeler in de TOP 5: Rik Peeters stond op het podium op de 3de plaats. En dat is meteen zijn beste jaarprestatie in dit criterium van 2023. Rik groeit zo traag maar zeker naar de top van zijn leeftijdsgenoten. In de eindstand 2023 eindigde Rik op de 8ste plaats en hij was samen met Arne Vanormelingen ( bij de U14 ) en Samuel Verachten ( bij de U8 ) één van de deelnemers die aan alle tornooien had deelgenomen.

Arne Vanormelingen ( U14) stond in de tussenstand voor het begin van het tornooi  in Brugge nog op een mooie 5de plaats, die hem uitzicht gaf op een podiumplaats en een geldprijs. Spijtig voor Arne worden in het eindklassement slechts de 7 beste uitslagen verrekend en omdat zijn achtervolgers minder dan 7 deelnames achter hun naam hadden, ging er toch nog één jeugdspeler over Arne. Hij eindigde dus op plaats 6. Dat is natuurlijk heel sterk maar spijtig genoeg net naast het podium. Net als Rik bij de U12 is Arne gegroeid in zijn schaakkennis en zo ben ik er vrij zeker van dat hij volgend seizoen wel in de TOP 5 zal eindigen.

Samuel Verachten ( U8 ) landde ook net naast het podium op plaats 7. Samuel stond aan de start van ieder criteriumtornooi en je kon hem bijna altijd rond de 10de plaats terugvinden. Zijn beste prestatie was een 5de plaats in Gent.

De andere deelnemers van Leuven Centraal waren de broertjes Jens en Yaron Van Der Velpen en ook Elias Verachten samen met hun leeftijdsgenootjes Wout Smeyers en Babii Oriiana. Zij behaalden allen ongeveer de helft der punten en in de eindstand prijken Wout en Oriiana mooi naast elkaar op plaatsen 17 en 18.

Voor deze editie van het Brugse Kersttornooi waren er extra prijzen voorzien voor de volwassen deelnemers aan de Open A-reeks. Hiermee waren er meer volwassen deelnemers en zo ook uit Leuven Centraal : er waren 4 clubleden ingeschreven: Maksym Vasylchenko, Victor Tupikin en ikzelf in de Open A reeks en Annelies bij de  U16 en -1500 Elo.

Stef legde in een ander artikel al uit dat onze club in 2023 de club was met het grootste aantal deelnemers. Wij behaalden deze ‘titel’ dankzij meer dan 50! verschillende jeugdspelers van onze club. Enkele speelden liefst 10 keer ( of altijd ) mee. Anderen speelden slechts één keer, maar allen hebben ze enorm genoten van al dat schaakfestijn, veel bijgeleerd en hun grenzen verlegd. Het is ook dankzij René en Annelies en alle schaakleraars op vrijdagavond en zondagmorgen, dat onze jeugd de weg gevonden heeft naar het criteriumtornooi. Een speciale vermelding ook aan alle ouders die de moeite doen om de hele dag hun oogappels bij de staan tijdens de grote en kleine drama’s rond het slagveld, in casu het schaakbord!

De nieuwe kalender voor 2024 staat ondertussen online en vind je hier

Alle uitslagen van het volledige seizoen 2023 zijn te bekijken via deze link

Scroll to Top