Tournoi International du Pays de Charleroi 2022 (van 23 tot 30 juli)

Verslaggever: Stef Renkens

Een goede raad voor brave zielen op leeftijd die voor het interclubseizoen nog snel hun rating trachten op te vijzelen door tijdens de zomermaanden deel te nemen aan een schaaktoernooi: blijf er weg! Ondergewaardeerd jong geteisem cirkelt als aasgieren rond je zuurverdiende elo-puntjes en voor je het weet ben je ze kwijt, samen met de illusie dat je nog wel redelijk goed kan schaken. Ondergetekende heeft dat nogmaals tot schade en schande mogen ondervinden.

Vooraleer vol onmachtige beschuldiging naar deze wantoestand bezuiden de taalgrens te wijzen: ook in Vlaanderen kennen we deze praktijk van nietsontziende rondtrekkende jeugdschakers, schuimbekkend belust op uw elo-punten. Binnenkort zal het in Geraardsbergen en Brugge niet anders zijn. En we hoeven niet ver van huis te gaan om oorzaken te vinden: onze eigen schaakclub is een belangrijke broeihaard van al dat onheil. 

Hier is het vooral aan René Creemers te wijten, die, wellicht met de beste bedoelingen en gewapend met de beruchte stappenmethode, tot het uiterste gaat om jongeren aan te zetten tot schaken, daarbij bijgestaan door een aantal uitgekookte handlangers. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien: in april twee Belgische jeugdkampioenen en nog veel andere goede Leuvense jongeren op het Belgisch jeugdkampioenschap, en in Charleroi was het weer prijs.

Het “TIPC” vond al voor de negentiende keer plaats. De organiserende schaakclub (CREC) zorgde voor een uitermate joviaal onthaal in een sfeervolle speelzaal in het sportcomplex van Roux. Er waren 188 deelnemers, ingedeeld in drie groepen: een A-reeks voor spelers met een rating van 1800 of meer, een B-reeks voor spelers met een rating tussen 1400 en 1800, en een C-reeks voor de overige spelers. Leuven Centraal zou normaal gesproken aantreden met een vierkoppige delegatie. Helaas haakte Patrick Geussens ter elfder ure af, vanwege familiale noden.

Khoi Nguyen (B-Reeks; 7 op 9)

R Kleur Tegenstander elo Res.
1 Zwart Ludovic Vanhorick (B) 1452 1
2 Wit Alessandro Morici (B) 1757 1
3 Zwart Wonder Dutré (B) 1771 0
4 Zwart Jan Croonenborghs (B) 1751 1
5 Wit Stavros Gessis (B) 1750 1
6 Wit Andrea De Heug (B) 1708 0.5
7 Zwart Patrice Marchal (B) 1793 1
8 Zwart Georges Marechal (B) 1695 0.5
9 Wit Orville Docquier (B) 1682 1
Totaal TPR 1927 7

Onze tienjarige leverde in Charleroi zonder meer een knalprestatie en werd gedeeld eerste in de reeks. De cijfers zeggen alweer alles.

Ronde zeven toonde aan dat, als je goed speelt, de wind ook mee zit. Khoi stond in het eindspel een kwaliteit achter toen zijn nochtans zeer ervaren tegenstander een merkwaardige blunder maakte. Hij greep zijn toren, hield hem in de hand boven het bord en wou hem terugzetten op dezelfde plaats, om wat verder na te denken. Tegen ondergetekende had hij dit irritante gedrag eerder in het toernooi ook al enkele malen vertoond. Ditmaal vergiste hij zich en plofte de toren neer op een ander veld. Hij deed daarmee wel een geldige zet, en zette zijn toren helaas (voor hem) op een veld binnen het bereik van de grijpgrage klauwen van het witte paard. Stuk loslaten is stuk zetten. Het gejammer van “Maar ik had mijn klok nog niet ingedrukt!” maakte op de scheidsrechter geen indruk. Het zal hem leren.

Tot nog toe toonde de vader van Khoi zich als meest trouwe supporter van zijn zoon, en zorgde hij er ook altijd voor dat Khoi op goede hoogte, meestal door twee stoelen in elkaar te schuiven.

Ditmaal deed Tri Khoi zelf mee. Hij vertelde dat het de eerste keer was dat hij een partij speelde met driedimensionale stukken. Wel had hij duchtig geoefend op chess.com. Na een aarzelende start ging het almaar beter.

Voor de aanvang van de eerste ronde liep het voor Tri Khoi (en zijn zoon!) bijna mis, wanneer de familie slechts luttele minuten voor het afsluiten van de inschrijvingen in de sporthal arriveerden, en ze ijlings naar de inschrijvingstafel moesten worden geleid. 

Tri Khoi Nguyen (C-Reeks; 5 op 9)

R Kleur Tegenstander elo Res.
1 Zwart Antoine Navez (B) 1255 1
2 Wit Peter Nagy (B) 1280 0
3 Zwart Lilou Vinet (B) 1258 1
4 Wit Noa De Nys (B) 1268 0
5 Zwart Yannick De Bie (B) 1354 0
6 Wit Adriano Pes (B) 1177 0
7 Zwart Damien Callewaert (B) 1390 1
8 Wit Lars Vagenende (B) 1061 1
9 Zwart Sylvain Travers (B) 1372 1
Totaal TPR 1311 5

Stef Renkens (B-Reeks; 4.5 op 9)

RKleurTegenstandereloRes.
1WitMossab Delbergue (B)14480.5
2ZwartMaxence Coutton (B)14691
3ZwartPatrice Marchal (B)17930.5
4WitAlessandro Morici (B)17571
5ZwartAndrea De Heug (B)17080
6WitPascal Woyave (B)14920
7ZwartJulien Drossart (B)14610.5
8WitPascal Van Bael (B)15691
9ZwartFrancesco Menolascina (B)15590
TotaalTPR15845

Ondergetekende kijkt met gemengde gevoelens terug op het tornooi. Een goede start kreeg geen vervolg. Maar liefst vijf dartele jeugdspelers lagen op het pad. De frustraties werden hierboven al geventileerd.

In de eerste ronde liep het nog goed. De aanvankelijke teleurstelling minderde toen bleek dat Mossab constant bovenin bleef meedraaien en uiteindelijk mede-winnaar van de reeks werd. De jeugdige tegenstanders van de tweede en vierde ronde gingen zonder pardon voor de bijl.

Dan kwam ronde vijf. Verloren met ippon na vierentwintig zetten tegen een veertienjarige. In de laatste ronde alweer verloren van een veertienjarige, na een lange en door de winnaar alweer zeer degelijk gespeelde partij. Een tornooi eindigen met een nederlaag is nooit prettig.

Tenslotte nog een woord van lof voor de wedstrijdleiding. Luc Cornet deed dat alweer schitterend.

Helaas zijn er nog geen foto’s van het schaaktornooi. Het overzichtsbeeld hierboven dateert van de vorige editie.

Daarom dit sfeerbeeld van de louterende fietsrit huiswaarts, na een alweer boeiende schaakweek.

Volgende afspraak in Geraardsbergen!

Naschrift: lees ook de reactie van René Creemers.

Scroll to Top