Westerlo 3 - Leuven Centraal 8 (0,5 - 3,5)

Verslaggever: Patrick Geussens

Team 8 heeft een beetje de reputatie van moeilijk te verliezen, maar ook moeilijk te winnen. Dit seizoen hebben we al vijf keer gelijk gespeeld. Eens kijken of we in Westerlo de aanmoedigende woorden van Stef waar kunnen maken: breien we een vervolg aan onze schitterende overwinning van ronde 8?
Lucas is op bord 4 zoals gewoonlijk het snelst klaar. Hij richt, in zijn eigen woorden “een bloedbad aan”: hij verovert een te ver opgerukt paard, voert enorme druk uit op de tegenstander, verovert nog een extra loper, pent de dame. De fighting spirit van zijn jonge tegenstander blijft helder, maar uiteindelijk gaat hij mat na een ‘dans met paarden, torens en de dame’.
Op bord 1 een speelt Cecilia een Najdorf. Na een redelijk gelijk opgaande partij hebben de twee tegenstanders in het eindspel elk opgerukte vrijpionnen. Mooi verdeeld over het bord. Cecilia op de damevleugel, haar tegenstander op de koningsvleugel. Maar beide spelers houden die vrijpionnen netjes onder controle. Het komt op één tempo aan! Goed gerekend van Cecilia! Remise
Patrick worstelt op bord 2 wat met zijn Italiaanse opening. Overal dreigingen zien, die uiteindelijk toch wat minder scherp blijken te zijn. Na afruil van de belangrijkste aanvallende stukken kan hij eindelijk wat tegenspel bieden. In het middenspel snoept hij een pionnetje af en krijgt druk op de koningsvleugel. Om die druk te counteren besluit zijn tegenstander zijn dame te ruilen voor een toren en een loper. Waarop Patrick uit pure dankbaarheid zijn dame ruilt voor twee torens. In het eindspel met een kwaliteit meer, en twee extra verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel is de rest van de partij ‘een kwestie van techniek’.
Luc speelt op bord drie met zwart en staat al vrij vlug in de opening beter. “Spijtig genoeg niet door m’n eigen schaaktalent.” Zijn tegenstander besluit dat hij zonder korte rokade kan, en speelt g4 op de vijfde zet. Een prima aanvalspunt voor Luc: een aantal zetten later heeft hij die pion te pakken. Nu nog afmaken zonder zelf te blunderen. Een tussenschaak zorgt ervoor dat de witspeler z’n lange rokade ook kan vergeten. Wat later wint Luc een paard, vervolgens een toren, en dan nog een toren. ‘Een waar bloedbad’ zou Lucas zeggen. Uiteindelijk besluit Luc zijn tegenstander dat het genoeg geweest is.
Die gelijkspel-reputatie kan gelijk de vuilbak in.
Scroll to Top