Mechelen 6 - Leuven Centraal 7 (0,5 - 3,5)

Verslaggevers: Jan De Geest en Loïc Beaucarne

Net zoals vorige ronde wonnen wij onze match met 0,5 – 3,5 en dat in en tegen Mechelen 6. Opnieuw was er supergoed nieuws op de late avond na de Interclub : De Rode Loper 1 ( onze dichtste concurrent ) heeft een 4-0 pandoering gekregen in Gent en op hun vierde bord hebben ze zelfs FF moeten geven! Ze waren bovendien enorm verzwakt op de borden die wel speelden, wat deze 4-0 overwinning voor KGSRL 16 verklaart. De meest logische uitleg voor deze nederlaag is dat deze universiteitsploeg de voorbije week een lesvrije week of semestervakantie had na de examens van januari en daardoor niet voldoende spelers meer kon opstellen. Spijtig voor De Rode Loper maar uitstekend voor Leuven 7. We moeten nu nog steeds 4 maal winnen, maar 4 maal winnen met 2,5 – 1,5 is al ruimschoots voldoende !!
 
Bovendien is De Dolle Toren 1 opnieuw verloren in de Interclub en heeft onze 1ste ploeg nu al 4 matchpunten voorsprong op de Dolle Toren. Ook zij zullen ongetwijfeld last gehad hebben van de examens en de daaropvolgende semestervakantie. Want ook de Dolle Toren is een schaakclub met verhoudingsgewijs veel universiteitsstudenten.

Het verloop van onze match tegen Mechelen 6 kende een analoog verloop met de vorige ronde : opnieuw was Jonathan de eerste speler om het volle punt binnen te halen. Normaal gesproken hadden we hier de 14-jarige Lauwers Brent als tegenstander verwacht, maar die had volgens zijn broer nog te veel schoolwerk. Hij werd vervangen door een 10-jarige niet geklasseerde speler. Niettegenstaande zijn jonge leeftijd kon hij Jonathan wat verrassen in de opening. Niet met materiaalwinst maar hij kwam toch duidelijk beter uit die opening. Jonathan zette alle zeilen bij en kon in het verre middenspel toch een kwaliteit veroveren, maar zijn tegenstander had een sterke vrijpion als compensatie. Deze vrijpion kon zelfs oprukken tot de voorlaatste rij, maar Jonathan had goed gezien dat hij toch een stuk kon slaan zonder dat die vrijpion kon promoveren. Met een extra toren en matdreigingen was het uiteindelijk niet al te moeilijk voor Jonathan om dit spel mooi af te ronden, ook al moest hij nog goed opletten voor enkele verraderlijke zetten die zijn tegenstander op het einde in petto had.

Ikzelf speelde, zoals verwacht tegen een oude bekende, een 63-jarige speelster met +/- 1300 Elo. Op de tiende zet misrekende ze zich, waardoor ze 2 pionnen verloor en vlak daarna door een onnauwkeurigheid nog eens een derde pion. Met 3 pionnen minder, hield ze het nog 20 zetten vol maar het bleek toch allemaal vergeefse moeite. Het tweede punt voor onze ploeg werd zo op het resultatenkaartje geschreven.
Loïc speelde ook tegen een oude bekende, de 70-jarige voorzitster van de Kon. Mechelse SK met +/- 1400 Elo’s. Loïc speelde goed en bedachtzaam en kon uiteindelijk twee pionnen en dan een kwaliteit winnen omdat zijn tegenstandster geen betere zetten had. Feit is dat deze dame wel wat tegenkansen probeerde te creëren, maar die werden goed afgeblokt door Loïc en met twee super-actieve torens kon Loïc het pleit beslechten. De stand werd 3-0 voor ons ‘ploegske’
Jasper speelde tegen een 1 jaar oudere jeugdspeler. Hij kende zijn tegenstander een beetje en wist dat er een ‘Londen’ op zijn bord zou komen en daar was hij goed op voorbereid met na de opening een licht betere stelling voor zijn zwarte stukken. Helaas liet Jasper zijn dame insluiten en dat dreigende dame verlies kon hij alleen maar afwenden met een loperoffer. De tegenstander van Jasper waande zich reeds gewonnen en objectief was dat ook zo, maar Jasper wist toch een magistrale combinatie uit zijn mouw te toveren en die leverde de winst van een paard op. Alles stond terug gelijk, zowel qua materiaal als qua positie en na een tiental zetten werd heel begrijpelijk de vredespijp gerookt. 0,5 – 3,5 is een zeer goed resultaat, zeker in het licht van de 4-0 pandoering die onze concurrenten kregen van KGSRL 16
Nog 4 maal winnen tegen op papier 4 zwakkere teams en de promotie naar de vierde afdeling is een feit.
Scroll to Top