Leuven Centraal 7 - Deurne 4 (3,5 - 0.5)

 Verslaggevers: Jan De Geest en Loïc Beaucarne

Mijn verslag beperkt zich altijd tot de avonturen van Leuven Centraal 7, maar ditmaal kan ik het toch niet laten om te beginnen met het grootste en beste clubnieuws van deze 6de ronde van de Interclub. Ons vlaggenschip Leuven Centraal 1 won niet alleen op een overtuigende manier van CREB 1 met 7 -1 maar het allerbeste nieuws kwam pas later op de avond. Onze sterkste concurrent voor de titel en de promotie naar de eerste afdeling, stadsgenoot De Dolle Toren 1, verloor zijn match tegen Wavre 1! Zo heeft Leuven 1 niet alleen 2 matchpunten meer dan De Dolle Toren, maar ook nog eens 6,5 bordpunten meer. Dit betekent dat wij voor de onderlinge confrontatie op de laatste speeldag van het seizoen, en bij deze tussenstand, al genoeg hebben aan één overwinning ( of twee remises ) om de titel te kunnen vieren. Je zou voor minder euforisch worden. Dikke proficiat aan alle spelers van Leuven Centraal 1.
Terug naar de essentie van dit verslag : Leuven Centraal 7 – Deurne 4. Deze ploeg was niet al te sterk en we wonnen dan ook makkelijk met 3,5 – 0,5. Hierdoor winnen we weer één plaats in het klassement en springen we over De Rode Loper 1 naar de tweede plaats die bijna zeker naar de promotie naar vierde afdeling zal leiden. Het komt er dus op aan om niet alleen de resterende matchen van het seizoen te winnen, maar ook telkens voldoende bordpunten te sprokkelen om onze enige concurrent voor die tweede plaats op afstand te houden. Zoals je kan zien in het diagram hieronder hebben we amper 0,5 bordpunt meer dan deze ploeg van de Universiteit Antwerpen. De leider in onze reeks Borgerhout 4 won met 4-0 en loopt zo nog wat uit op onze ploeg. Maar voor de promotie volstaat die tweede plaats ( als we al onze andere matchen winnen natuurlijk)
Jonathan op het vierde bord was het eerste klaar. Hij kon al vrij snel een paard winnen omdat deze zich te ver in het speelveld had gewaagd, waardoor deze nergens meer had om zich terug te trekken wanneer het aangevallen werd. Daar bleef het echter niet bij, want niet veel later won Jonathan zelfs een tweede paard door een slecht uitgerekende offeraanval van zijn tegenstander. De rest was ‘kwestie van techniek’ en Jonathan was ook tevreden met de snelle winst, want zo kon hij direct naar de live-uitzendingen van het Tata Steeltornooi overschakelen. Hij was ook in de wolken met de overwinning van Anish Giri. Het weekend van Jonathan was dubbel geslaagd.
Ikzelf speelde op bord 3 tegen een 80-jarige Belgische Nederlander met een minimumrating en ook hier liep het vlotjes : op zet 20 had ik een pion + kwaliteit te pakken en wat verder won ik nog een stuk met een paardvork. Ook voor mij was het een geslaagde namiddag.
Loïc had een tegenstander met gelijkwaardige Elo’s en had dus meer weerwerk te verwachten dan wij op bord 3 en 4. Loïc begon al heel goed door na enkele zetten een belangrijke centrumpion van zijn tegenstander af te snoepen. Zijn tegenstander was hierdoor wel wakker geschud en herpakte zich vrij goed met enkele mooie combinaties. Door een moment van vergissing stond Loïc dan ineens een paard achter voor twee pionnen, maar zijn tegenstander maakte snel dezelfde fout, waardoor het materiaal weer gelijk stond. De ingewikkelde posities en aanvalskansen resulteerden echter in lange nadenktijd voor beide spelers, maar dan vooral voor Loïcs tegenstander, want die ging uiteindelijk door zijn vlag na zet 20, iets wat ik nog nooit gezien had. Na het spel zei zijn tegenstander dat hij de klok gewoon niet genoeg in het oog had gehouden, maar toch blijft het opmerkelijk. In ieder geval was de opluchting over de 3-0 tussenstand groot en deed het ons verder dromen.
Zo moest Jasper wel alleen verder strijden. Ook Jasper had een ‘gelijkwaardige’ tegenstander qua Elo’s en de stelling op zijn bord was volgens ons ook vrij gelijk. Misschien zal Fritz deze stelling met een lichte plus voor Jasper beoordelen? In het eindspel had Jasper wel degelijk goede winstkansen, maar helaas, de vermoeidheid sloeg toe: Jasper miste net de juiste pionzetten om zijn tegenstander in Zugzwang te houden, en aanvaardde teleurgesteld het remiseaanbod. Als je niet zeker bent van de afloop in een eindspel, is het dikwijls beter om eieren voor je geld te kiezen.
Binnen twee weken spelen we in en tegen Mechelen 6. Hopelijk de volgende stap naar de promotie?
Scroll to Top