Pantin 5 - Leuven Centraal 5 (1 - 3)

Verslaggever: Stef Renkens

In de schaduw van het ooit mooie oude BRT-gebouw op het Flageyplein (enkel schakers op leeftijd zullen zich dat herinneren, en WTF is “BRT”?) speelden we tegen Pantin. “We” is in dit geval niet alleen de vijfde ploeg. Drie andere teams waren met ons meegereisd: het eerste, het derde en het zesde. Zo speelde Leuven Centraal in Elsene een halve thuiswedstrijd.

Een verplaatsing naar Pantin (in feite “le Pantin”) is altijd wel een leuke belevenis. De club heeft een heel gezellige uitstraling, en ze spelen interclubs in een goede en ruime speelzaal.

In onze ploeg maakte James (Keppens) zijn debuut. Hij heeft zich pas onlangs lid gemaakt van de club, en ik betwijfel of hij al vaak achter een driedimensionaal schaakbord heeft gezeten. Tegenwoordig wil dat echter niets meer zeggen. Hij kent de kneepjes van het schaken wel degelijk, “van op het internet”. James toverde de stelling van zijn tegenstander in geen tijd om tot een puinhoop.

Toch was hij niet eerst klaar. Van oudsher was dat Bart, en ditmaal niet met winst. Geen van beide opponenten zag mogelijkheden om vorderingen te maken, en dus besloten ze de strijdbijl te begraven met een bord vol stukken.

Dat baarde me een beetje zorgen, want ik had het weer klaargespeeld om zeer gunstig uit de opening te komen, en dat vervolgens volledig te verkwanselen met scherp en onnauwkeurig spel. Dat kostte me een pion en even later zelfs een tweede. Ontelbare malen overwoog ik op te geven, om dan toch nog ergens strohalmpje te ontwaren om me aan vast te klampen.
Gelukkig zag ik Hasan links van me het laken naar zich toe trekken. Vanuit een solide Caro Kann stelling wist hij een pionnetje te snoepen, zoals ik hem dat al vaker heb zien doen in deze competitie. Dit voordeel zette hij vakkundig om in winst.
Zo was de zege van de ploeg binnen, en kon ik ontspannen aan “operatie redding” werken. En wonder boven wonder lukte dat nog ook. Na 55. Ke4 stond het zo.

Zwart geraakt geen meter verder. 56. … Ke6 kost de e-pion met schaak. Er zit dus niets anders op dan schaak te geven met de toren, maar op straffe van verlies van de b-pion met de zwarte toren dan node terug naar a6, waarna Ke4 volgt. Zwart besloot zijn b-pion op te geven, maar dan ontstaat een remise-eindspel, omdat de witte koning niet afgesneden is van de zwarte e-pion en er voor kan blijven. 56. … Ta4+ 57. Ke3 Kf5 Txb6 en zwart probeerde nog tot zet 75, om dan in remise te berusten.

3 – 1 voor Leuven 5. Ook de andere drie Leuvense teams wonnen. Van een geslaagde interclubnamiddag gesproken!

Scroll to Top