ChessLooks Lier 1 - Leuven Centraal 3 (2.5 - 1.5)

Verslaggever: Bart Persoons

Na de hapklare brokken van vorige ronden was het nu tijd voor het echte werk tegen Lier (1 van de 3 ploegen in onze reeks die 2000+ opstellen). De tegenstander kon hun normale ploeg niet opstellen omwille van een afzegging en op het laatste bord hadden we groot elo-voordeel maar op alle andere borden elo-nadeel.

Iedereen kwam neutraal tot goed uit de opening en het zag er na bijna twee uur spelen nog altijd veelbelovend uit voor het ploegresultaat. Echter, plots streek een grote zwerm spreeuwen neer over Lier die luid kwetterend enkele duikvluchten nam over het Lierse clublokaal. Ik zag menig schaker met grote ogen door het dakraam naar het schouwspel kijken. Een enkeling kon het als een doemteken zien. En zo ja, voor wie dan?

Een tiental minuten later verslikte Stijn op bord 1 zich in het aanvallend manoeuvreren van zijn tegenstander en verloor door zijn vlag te laten vallen in een mindere positie. Tegelijkertijd positioneerde mijn tegenstander op bord 4 dame en paard voor mijn koningspionnen; echter, de positie liet toe dat ik met mijn pionnen de dame kon achteruit dringen en enkele zetten later zelfs insluiten. 1-1 en het was afwachten wat bord 2 en 3 zouden klaren.

Bart V verkreeg een heel aanvallende stelling met wit op een zwarte koning die in het centrum stond, weliswaar met boel pionnen voor zich. Er waren verschillende winstplannen maar ergens ging het verkeerd in de tactische afwikkeling en er kwam een eindspel van toren en 7 pionnen tegen dame en 4 pionnen op het bord. Na een lange strijd kon een van zwarts pionnen promoveren en was het tijd om op te geven.

Maarten kwam in het middenspel onder druk te staan maar kon afruilen naar een toreneindspel waar we hoopten dat ie zijn kunsten kon laten zien. Hij probeerde lang om iets uit de stelling te halen maar zijn tegenstander speelde actief mee en uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Scroll to Top