Pantin 1 - Leuven Centraal 1 (1,5 - 6,5)

Verslaggever: Roel Goossens

Op bord 1 kreeg Ralf het beste resultaat wat je redelijkerwijs kan verwachten met zwart: Een ongebalanceerde stelling, veel stukken op het bord, niet super scherp en niet super plat. Ik zag niet hoe het juist gebeurde, maar de Meester won.

Steven kreeg veel meer uit de opening. In een scherpe variant offerde hij een theoretische pion die zijn tegenstander op het laatste nippertje niet aannam. Ja, natuurlijk heeft wit zeer goede compensatie. Maar nu had hij dezelfde compensatie zonder pion. Op de volgende zet speelde zwart vrijwillig Kf8, meer moet eigenlijk niet gezegd worden. Een tiental zetten later werd de tegenstander tot opgave gedwongen.

Ikzelf speelde een vrij provocatieve variant waar ik enkele positionele concessies doe voor actief spel. Mijn tegenstander weigerde achter daarin mee te gaan en speelde zelf actief, logisch en … goed. Vervelend! Uiteindelijk offerde ik een pion. Niet de eerste keus van de engine, maar wel speelbaar en praktisch een goede keuze. Mijn tegenstander vond niet de beste voortzetting en de partij kantelde in mijn voordeel. Ik cashte de geofferde pion echter een zet te vroeg weer in waardoor ik een eindspel met een klein i.p.v. een groot voordeel moest spelen. Gelukkig begon de klok te wegen bij de tegenpartij. Hij probeerde een keer te veel met een tactische voortzetting zijn problemen op te lossen en verloor een stuk.

Maarten kreeg een structureel voordeeltje uit de opening maar zijn tegenstander vond een actief tegenspel in een eindspel met a4 en Ta5-b5 en kwam beter. Wanneer die remise voorstelde kon Maarten dit enkel snel aannemen.

Benjamin had een stelling waar beide kanten aan het strijden waren voor het initiatief. De tegenstander had beduidend meer tijd op de klok, maar benjamin trok wel aan het langste eind.

Jonas’ tegenstander dacht dat het al Sinterklaas was en gaf met zwart een aantal tempo’s cadeau in de opening. Hij werd logischerwijs snel overspeeld.

Anton krijgt al het hele seizoen strijd-stellingen: Veel stukken op het bord, beetje onorthodox, geen duidelijke plannen … Gelukkig is hij een ervaren krijger. Ook als hij minder staat, slaagt hij erin het vuur brandend te houden en weet hij vervolgens een overwinning uit die brand de slepen. Zo is hij last man standing met het maximum: 5 op 5. Bravo!

Eddy had lang een solide stelling met mogelijks een klein voordeeltje. In een afwikkeling liep er toch ergens iets mis. De vrijpionnen van de tegenstander bleken efficiënter.

Jammer, want dat is de eerste individuele verliespartij van de ploeg dit seizoen. Maar dat wil vooral zeggen dat we het de eerste seizoenshelft het prima gedaan hebben.

Scroll to Top