Mooi debuut van James Keppens op het Open de Pâques in Saint-Dié-des-Vosges: 3.5 op 7

Verslaggever: James Keppens

Saint-Dié-des-Vosges is een gezellig landelijk stadje in het midden van de Franse Vogezen en de thuisbasis van schaakclub ‘Club d’échecs de Saint-Dié’. Jaarlijks organiseert deze club een tornooitje rond Pasen met een heel pittig ritme van 7 rondes (1h+30s) op een tijdspanne van 53 uur. Aangezien ik nog geen Fide rating had, deed ik mee met toernooi B voor spelers met een rating lager dan 1600.ers

Dag 1 (2 op 3)

Mijn eerste partij (wit) was tegen de uiteindelijke winnaar van toernooi B. Je kan het al raden, ik verloor dus… De match was eigenlijk heel gelijk opgaand tot we aan het eindspel kwamen, waar hij duidelijk de meeste ervaring in had. In ronde 2 (zwart) werd ik gepaard met een veel minder sterke tegenstander en ik kon al gauw een pion winnen in de openingsfase. Meer zelfs, hij liet me toe om telkens met tempo zijn verdediging te infiltreren, waardoor ik al snel een dodelijke aanval kon uitvoeren.

Mijn derde partij die dag was een leuke, ik kon namelijk op basis van voorbereide theorie zonder angst een aanval opzetten. James Keppens (NC) 1-0 Paul Gille (1474):

1. d4 Nf6 2. Nc3 (Mijn ‘go to’ dit toernooi) d5 3. Bf4 a6 4. e3 g6 (Dit nodigt mij al uit voor een snelle aanval op h4, maar ik beslis om nog even te wachten en h4 extra veel munitie tegeven voor mocht hij kort rokeren) 5. Nf3 e6 6. Be2 Bg7 7. Ne5 O-O 8. h4 (Here we go! Volgens stockfish is dit nog maar +0.8, perfect verdedigbaar dus in principe.) h5 (Dit lijkt mijn h-pionnetje te stoppen, maar is eigenlijk een grote fout! Mijn eerdere beslissing om te wachten met h4 was om g4 te versterken wat nu dodelijk is.) 9. g4 Nbd7 10. gxh5 gxh5 11. Bxh5 Nxh5 12. Qxh5 Nf6 13. Qg5 Nh7 14. Qg3 Qf6 15. h5 Kh8 16. h6 Rg8 17. hxg7+ Rxg7 18. Qh2 Qf5 19. O-O-O Kg8 20. Rdg1 f6 21. Rxg7+ Kxg7 22. Qh6+ Kh8 23. Qf8# 1-0 (Een mooie schaakmat waarbij het paard de koningin niet kan terugpakken omdat het gepend staat.)

Voor deze game zou ik de volgende ochtend een shoutout krijgen voor beste ‘performance win’ van de dag. Als 1199 Elo (alhoewel dit een Elo estimatif is) versloeg ik een 1474 Fide.

Dag 2 (1.5 op 3)

In ronde 4 mocht ik het opnemen tegen een andere Belg, een lid van Le 666 uit Luik. Hij
speelde met wit en bood al snel een pion aan voor activiteit. Ik kende wel wat theorie in
onze opening (de Caro Kann) en kende de gambiet niet, ik nam de pion dus. Bijgevolg moest
ik me scherp verdedigen tegen een vlugge aanval, maar ik kon weren tot hij op zet 16 zijn loper blunderde in de stelling hiernaast (zoek zelf de winnende zet voor zwart).

Op dit moment had ik 3/4 en stond ik 14 de van het toernooi, ik was dus heel goed bezig. Mijn volgende tegenstander was een gehandicapte met een motorische beperking, er was dus een derde persoon bij die de zetten voor hem deed en opschreef.

Ik mocht met wit spelen, maar mijn tegenstander haalde mij al snel uit mijn theoretische kennis door op zet 3 …f5 te spelen. Hierdoor verloor ik veel tijd in de openingsfase. Na een heftige strijd komen we tot de stelling hiernaast.

Je ziet het goed, ik sta een loper voor! Spijtig genoeg heb ik wel nog maar 5 minuten op mijn klok, mijn tegenstander 22 minuten en de stelling is nog vrij complex. In de tijdsnood geef ik langzaamaan mijn voordeel weg tot ik op zet 43 een grote blunder bega met 2 minuten op mijn klok.

Mijn zet 43. Dxe6? Is een grote fout en eigenlijk een leuke puzzel, die mijn tegenstander
binnen de 3 seconden zag. Zie jij de winnende zet voor zwart ook?

Spijtig genoeg ging zo de mooie score van 4/5 net aan me voorbij. Dit was een lang spel en ik had amper een halfuurtje pauze voor de volgende ronde zou beginnen, net niet genoeg tijd om zo een verlies te verwerken. Gelukkig kon ik in ronde 5 volop in mijn theorie spelen, wat me toch even gerust stelde. Het werd een lang spel zonder veel grote gevaren en eindigde in een gelijkspel na 43 zetten. Na een zware dag moest ik het tevreden stellen met een 3.5/6.

Dag 3: 0 op 1

Mijn laatste spel mocht ik met wit spelen en omdat ik toch wel dat extra punt wou halen, ging ik voor een heel ambitieus en aanvallend systeem in de Jobava-London waarin de kans op remise heel erg klein is. De stelling hiernaast bewijst dit, denk ik.

Een paar zetten later kwam ik blijkbaar toch beter uit de opening, maar dit was allesbehalve makkelijk te zien. Ik koos ervoor om wat meer verdedigend te blijven spelen wat uiteindelijk leidde tot een eindspel waarin zwart net iets beter was. Achteraf gezien was ik beter voor counterplay gegaan.

Ik eindig mijn eerste toernooi uiteindelijk met een score van 3.5/7 en een performance
rating van 1343. Mijn online rapid rating op chess.com is 1630. Ik weet niet precies hoe de 2
ratings met elkaar vergeleken nnen worden, maar ik heb wel een groot verschil gemerkt.
Tijdens een standaard OTB toernooi zijn eindspelen veel belangrijker dan online, zelfs op
1600+ kom je niet vaak eindspellen tegen en als je er dan 1 tegenkomt is er vaak niet veel
tijd meer over en is het dus makkelijker om de W binnen te halen dan bij standaard OTB.

Mijn gouden tips voor je eerste tornooi:

  1. Oefen je eindspelen en probeer zeker genoeg tijd hiervoor over te houden, het kan vaker een punt verschil maken dan online!
  2. Rust goed voor het toernooi en tijdens het toernooi, 7 rondes op 3 dagen is niet te onderschatten. Mijn scores zijn omlaag gegaan vooral naar het einde van het tornooi toe.
Scroll to Top