Excelsior 2 - Leuven Centraal 6 (0,5 - 3,5)

Verslaggever: Bert Talloen

Op de derde speeldag van de Interclub voor Leuven 6 een uitwedstrijd tegen de tweede ploeg van Excelsior Ganshoren op het programma.

Op bord 1 liet Tim in een Siciliaanse opening een steekje vallen waardoor zijn tegenstander kon aansturen op een vroegtijdige en grootschalige ruilhandel. Tim diende voort te schaken met een geïsoleerde pion en een één-tegen-twee pionnen minderheid zodat de kansen in het eindspel er niet bijster gunstig bij lagen. Enigszins verrassend stelde zijn tegenstander met wit remise voor, wat Tim gretig aanvaardde.

Op bord 4 kreeg ik met wit een Russische verdediging voorgeschoteld. Na 3. Pxe5 volgde Pc6 en dus een Stafford gambiet, een openingsvariant uit het repertoire van menig Blitz-speler. Ik dacht met de beste zet, Pxc6, teveel in de voorbereidingskaarten van mijn opponent te spelen en koos dan maar voor een nieuwe pion in het centrum, d4! Zwart begon dan iets teveel af te wijken van openingsprincipes en ik kon druk zetten tegen de niet gerokeerde Koning. In de haast om alsnog de ontwikkeling af te ronden en te rokeren, liet zwart een pion hangen met desastreuze gevolgen: Pxd5 en een dubbel Paardvork op de koop toe. Zwart kwam de aderlating aan materiaal niet meer te boven.

Voor Tim en ik naar Leuven terugreden leerde een snelle blik op de twee resterende borden dat de ploegwinst zo goed als binnen was: op bord 2 zat Aysajan immers in een gewonnen eindspel en op bord 3 leek in de partij van Ehsan het evenwicht ogenschijnlijk bewaard, maar werd er aan de overkant toch al duchtig gezucht. Dat bleek een goede voorbode van een derde winstpartij voor Leuven 6!>

Scroll to Top