Leuven Centraal 5 - Europchess 5 (4-0)
Verslaggever: Stef Renkens
Veel interclubspelers deinzen ervoor terug een verslag te schrijven van de match. Bij een zeer kleine minderheid is dit uit luiheid. De overgrote meerderheid echter komt er niet aan toe uit nederigheid. Niet iedereen heeft de gave van bijvoorbeeld Jan De Geest, die niet alleen zijn eigen partijen wint, maar ook nog eens tegelijkertijd de partijen van zijn teamgenoten van buiten iet leert terwijl die partijen nog aan de gang zijn, louter en alleen om er een accuraat relaas over te kunnen doen.
Het argument luidt dus vaak: “Ik kan niet zorgen voor het matchverslag, want ik moet al mijn aandacht houden op mijn eigen partij, en kan niet kijken naar wat er op de andere borden gebeurt. Ik kan toch niet alleen over mezelf schrijven?”. Deze mensen zou ik willen geruststellen: deze schroom om voor narcist te worden aanzien is volledig misplaatst. Omdat ik niet de kwaliteiten van Jan De Geest heb, is dit een lekker egocentrisch verslag geworden.
Ik schrijf dit verslag ook om af te rekenen met mijn teamgenoten. Josh (eerst klaar vandaag, met een klinkende overwinning) noemde me een “swindler” (“Schwindler” in het Duits, en in het Nederlands klinkt dat niet zo fraai: “zwendelaar”), en Bart (ook snel klaar met een klinkende overwinning) vond mijn stelling toen hij vroeg naar huis vertrok rijp voor palliatieve zorgen. Van uw ploegmakkers moet ge het hebben!
Op de vierde speeldag trof ons vijfde team het vijfde team van Europchess. Dat is de schaakclub van de Europese instellingen, met bijgevolg een heel internationaal gezelschap. Mijn tegenstander had een heel welluidende naam.
Leuven Centraal 5 – Europchess 5, bord 2
Wit: David Busquets Xapelli (1241)
Zwart: Stef Renkens (1653)
ECO: B12
1.e4 c6 2.d4 d5 3.f3 dxe4 4.fxe4 e5 5.Nf3 Bg4 6.Bc4 Nd7 7.c3 Bd6 8.Qb3 Qe7 9.Qxb7 Rb8 10.Qxc6 Bxf3 11.gxf3 Nf6
Voor wie dit een vreemde zettenreeks vindt: het is allemaal theorie. We zijn in de Maroczy-variant van de Caro-Kann beland, beter bekend als de “fantasievariant” (fantasy variation). Zwart geeft twee pionnen en krijgt daar heel wat voor terug: grote ontwikkelingsvoorsprong, de witte dame op de tocht, en de witte koning oncomfortabel in het centrum.
Na de partij vertelde de jeugdige witspeler van zestien me dat hij mijn partijen op lichess.org grondig had geanalyseerd. Ik heb namelijk de naïviteit om op dat platform onder mijn eigen naam te spelen. Hij wist dus dat ik op 1. e4 Caro-Kann speel, en dacht dat hij me met de fantasievariant wel klein kon krijgen. Alsof de schat van partijen op lichess.org nog niet genoeg was, mijn tegenstander had zich bij zijn voorbereiding laten bijstaan door een engine, want hij wist me te vertellen dat deze siliconenvriend de voorkeur gaf aan 11. … Dh5+, een idee dat Hasan achteraf ook te berde bracht. Ik volgde echter wat Erwin L’Ami me op Chessable had toegefluisterd.
Regelmatig torende de vader van de witspeler, die zelf voor het derde team van Europchess aan het spelen was, uit boven zijn rug, als aandachtige toeschouwer. Wie weet had hij ook veel energie in de voorbereiding van zoonlief gestoken.
Mijn voorbereiding bestond daarentegen vooral uit flaneren en foto’s nemen op Open Leuven, interclub-administratie, last minute vervangers zoeken, zaal klaarzetten. Erwin van Chessable zal wel niet tevreden zijn.
Tenslotte, een goede raad die ik wèl gelezen had: oude spelers moeten, als ze tegen een jeugdspeler spelen, scherpe varianten uit de weg gaan, omdat die jeugdige belhamels veel beter kunnen rekenen dan oude knarren. Die goede raad had ik ook al in de wind geslagen.
12. b3?
Vermoedelijk de eerste zet die wit zelfstandig moest bedenken (had wellicht alleen rekening gehouden met 11. … Dh5+), en ik kan me niet inbeelden dat de tekstzet goed is. De bedoeling is duidelijk om de loper op c1 de bevrijden van zijn defensieve taak (de pion op b2). Maar op b3 snijdt deze pion wel een belangrijke vluchtroute van de dame af, dacht ik. Dus, mijn plan was even snel mijn ontwikkeling beëindigen om dan zo snel mogelijk op damejacht te gaan. Een verkeerd plan, zo bleek.
- 19. Kf2 Nxe4+ 20. fex4 Qxg5 en zwart staat veel beter;
- 19. Kd1 Nxe4 20. Bxd7 Nf2#
- 19. Bd2 Rc1+ 20. Bd1 Bxd2 en zwart wint, hoewel dit allemaal moeilijk uit te rekenen is. Er verschijnen talloze prachtige varianten, bijvoorbeeld 21. Dxd2 Nex4 22. Qxc1 Qh4+ 23. Ke2 Qf2+ 24. Kd3 Rd8 25. fxe4 Qxd4+ 26. Ke2 Qxe4+ enzovoort.
- 19. Kf1 is volgens mij de beste verdediging. Het is me onduidelijk hoe het voor zwart verder moet.