Tornooien her en der

Wat is er als schaker leuker, nuttiger, meer verrijkend dan af en toe een tornooitje mee te pikken? Of het nu is om je vakantie te vullen, een meestertitel na te jagen, of een vergelijkende studie te maken van de plaatselijke horeca? Net zoals de interclubs bieden tornooien je de gelegenheid om schakers te ontmoeten van andere clubs en andere landen, en laten ze je proeven van het schaakleven buiten de clubmuren. Nog interessanter wordt het als je merkt dat er nog andere Leuvense schakers deelnemen. In den vreemde wordt de band tussen clubleden vaak hechter, alleen al omdat je de anderen dan eens op een andere manier ziet dan peinzend achter een schaakbord. Gens una sumus.

Hier vind je een overzicht van tornooien die in de buurt georganiseerd worden, met de link naar de tornooisite. Ook vind je er een lijst van clubleden of goede bekenden die zich al ingeschreven hebben, en soms ook een verslag van hoe het geweest is.

Dit overzicht zal vaak onvolledig blijken. Bovendien concentreren we ons op meerdaagse tornooien waar lange partijen worden gespeeld, in een straal van ongeveer 300 kilometer rond Leuven). Als we iets gemist hebben of als je je ergens inschrijft, laat het ons weten, en we vullen het aan.

Er bestaat volgens ons geen alles omvattende exhaustieve kalender van schaaktornooien. Goede bronnen zijn o.a. FIDE en World’s Biggest Chess Tournament Calendar (niet heel gebruiksvriendelijk) of Chess Results (nog minder gebruiksvriendelijk).

Er geldt hier ook een “disclaimer”: de club garandeert niet dat alle tornooien die hieronder zijn opgenomen in de lijst, ook daadwerkelijk goede tornooien zijn. Oordeel zelf aan de hand van de folder en “eigen onderzoek”.

Juli 2022

Enkelrondige vierkampen (drie partijen). De uitslagen worden niet in rekening gebracht voor je FIDE rating (enkel voor de KNSB rating).

Een toernooi om de jeugd de gelegenheid te geven om partijen met een langer speeltempo te laten spelen wat meetelt voor FIDE-elo. Een toernooi voor de clubschakers met weinig competitieritme (elo < 1500) om zich eens uit te leven zonder tegen te sterke competitiespelers te moeten spelen. Er is geen verplichting om de volle twee dagen deel te nemen.

Enkel toegankelijk voor 60-plussers. Voor vrouwen bedraagt de leeftijdsgrens 55 jaar.

De partijen die je op dit tornooi speelt, tellen niet mee voor je nationale of FIDE-rating.

Spelen mee: Patrick Geussens, Khoi Nguyen, Stef Renkens.

Augustus 2022

Zeer gezellig tornooi in het centrum van Geraardsbergen. Ditmaal kunnen 55-plussers opteren voor een apart tornooi, met minder ronden. De partijen van het gewone open tornooi tellen mee voor FIDE-elo, die van het tornooi voor 55-plussers niet.
Spelen mee: Marc Beddegenoodts, Kevin Demiddele, Khoi Nguyen, Stef Renkens en Bert Talloen.

Zeer sterk bezet open tornooi. Tegelijk met het open tornooi wordt ook het Belgisch kampioenschap gespeeld in een aparte, gesloten groep.
Speelt mee: Khoi Nguyen, Jasper Van Elsacker.

Zwitsers tornooi van zes ronden. De uitslagen tellen niet mee voor FIDE-verwerking (enkel voor KNSB rating).

September 2022

Zesrondig Zwitsers tornooi. De uitslagen tellen niet mee voor FIDE-verwerking (enkel voor KNSB rating).

Oktober 2022

November 2022

Scroll to Top